Kısa kısa...

Dünya
24 Aralık 2008 Çarşamba

Rabin’in katili açlık grevinde

Yitshak Rabin’in halen hapiste bulunan katili Yigal Amir, açlık grevine başladı. Amir, Ekim ayında bazı televizyon kanallarına verdiği röportaj nedeniyle kendisini cezalandıran hapishane yönetimini protesto etmek için açlık grevine başladığını açıkladı. Amir’in medya ile görüşmesinin ardından hapishane yönetimi hücresindeki, televizyon, DVD oynatıcı, su ısıtıcısı gibi eşyaları aldı, sadece temel ihtiyaçlarını karşılayabil

“İlk Basket” ile basketbolu geliştiren Yahudiler

Los Angeles’da yayımlanan “İlk Basket” isimli spor belgeseli, Amerikan basket tarihinin gelişmesine faydası dokunan Yahudi sporculara ışık tuttu. Belgesel, basketbolun geniş kırsal alanlarda doğup geliştiği ve bu yörelerdeki göçmen Yahudilerin bu sporu geliştirenlerin başında geldiğini ortaya koydu. Eski basketçilerle röportajların da yer aldığı belgesel David Vyorst tarafından filme alındı.eceği eşyalar bıraktı.

“Terezin Müzikleri” babasını kaybetti

2.Dünya Savaşı sırasında Prag yakınlarındaki Terezin Çalışma Kampı’ndaki Yahudi mahkûmların besteledi şarkıları yorumlayan Çek müzisyen Joza Karas, hayatını kaybetti. Karas, 1985 yılında yayımladığı Terezin’de Müzik adlı kitabında 1941-45 yılları arasında Terezin Kampı’nın müzik kronolojisini ortaya koymuştu. Bu yıllar arasında kampta, dört orkestra, bir opera grubu ve dört oda orkestrası yer almıştı. Karas, kampta yaratılan 50 kadar müzik eserini bulup, düzenledi. Joza Karas, 82 yaşında Connecticut’daki evinde hayatını kaybetti.

İsrail’e yeni kayak merkezi

İsrail, 2009 yılında yeni bir kapalı kayak merkezine kavuşmaya hazırlanıyor. Gilboa Dağı’nda yer alacak kayak merkezinin 320 metre uzunluğunda kayak pistleri, çocuklar için kayak okulu, kafe ve dükkânlardan oluşan bir alışveriş merkezi olması planlanıyor. Geceleri de kayak yapılabilecek şekilde altyapısı kurulan merkezin 12 ay boyunca açık olması planlanıyor.