5. Cadde Sinagogu da Madoff kurbanı

Elli milyar dolar yolsuzluk yapmakla suçlanan Wall Street yatırım danışmanı Madoff’un en büyük kurbanlarından birinin New York 5.Cadde Sinagogu Cemaati olduğu ortaya çıktı

Dünya
24 Aralık 2008 Çarşamba

Sahip olduğu yatırım şirketi ile 50 milyar dolarlık yolsuzluk yapmakla suçlanan ve 24 saat ev hapsinde tutulan iş adamı Bernard Madoff’un Manhattan’da komşusu olan Modern Ortodoks Sinagogu’nu da dolandırdığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz haftalarda Yeşiva Üniversitesi’ni de dolandırdığı ortaya çıkan Madoff’un New York Post’ta yayınlanan haberde Madoff’un “Fifth Avenue Sinagogu” olarak bilinen sinagogunu da iki milyar dolar zarara uğrattığı belirtildi.

Sinagogun finansal işleriyle uğraşmamasına ve bir üyesi olmamasına rağmen cemaatin üyeleri Madoff’un listesinde en üst sırada bulunuyordu. New York Post’a göre sinagogda çalışan J.Ezra Merkin, Madoff’un düzenlediği oyunda kendisine yardım eden memurlardan biriydi.

Sinagogun yaklaşık on üyesi milyon dolarlarını kaybetti. Haberde sinagog başkanı Ira Rennert’in Madoff’un şirketine 200 milyon dolar yatırımda bulunduğu belirtildi. Nobel Ödüllü yazar Elie Wiesel de 37 milyon dolar zarara uğrayan üyelerden olarak biliniyor. Yatırım bankacısı Michael Jesselson’ın Ortodoks Yahudi Okulu da 1,3 milyon dolar kaybedenlerden.

Yaklaşık 50 yıl önce kurulan ve resmi adı “Ateret Zvi” olan 5.Cadde Sinagogu’nda yaklaşık 300 aile dua ediyor.