Ehud Olmert’ten Ankara’ya veda ziyareti

İsrail Başbakanı Olmert, görev süresinin bitimine az bir süre kala, Ankara’ya veda ziyaretine geldi. Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya gelen Olmert’in gündeminde Suriye ile barış süreci vardı

Dünya
24 Aralık 2008 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert bir günlük bir veda ziyareti için Türkiye’ye geldi. Ankara’da Başbakan Tayyip Erdoğan ile beş saat bir çalışma toplantısı yapan Olmert, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüştü.

Görüşme sonrasında taraflar basın toplantısı yapmazken Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, iki başbakanın verimli ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdikleri belirtildi. Görüşmede, Türkiye'yle İsrail arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra, Gazze'deki durum, ateşkes ve Filistin-İsrail barış sürecinin ele alındığı bildirildi. Ayrıca Suriye-İsrail Barış Süreci’nin de kapsamlı olarak değerlendirildiği, Türkiye'nin yardımıyla sürecin nasıl ilerletileceği konusunda görüşlerin teati edildiği vurgulandı. Türkiye'nin arabuluculuğunda başlatılan İsrail-Suriye dolaylı görüşmeleri, Ehud Olmert'in patlak veren yolsuzluk skandalı yüzünden istifa etmesi nedeniyle, askıya alınmıştı. Olmert’in Türkiye ziyareti ile aynı gün Jerusalem Post gazetesinde Tel Aviv Üniversitesi öğretim üyelerinden Emmanuel Navon imzalı çıkan makalede, dolaylı görüşmelerde Suriye’nin Türkiye’nin aracılığıyla İsrail’den Golan Tepeleri’nin iadesini istediği haberlerine dikkat çekilerek: “İsrail ile Suriye arasında süren görüşmelerde ve Türkiye’nin barış arabulucusu rolünde bir çelişki var. Türkiye, temel olarak İsrail’e, barışa ulaşmak için topraktan vazgeçmesini söylüyor. Hâlbuki Türkiye, Suriye ile barışı, Suriye’nin Hatay ile ilgili taleplerine boyun eğmeyi inatla reddederek sağladı” denildi. Makalede Türkiye’nin stratejisinin sonuç verdiği belirtilerek bunun nedeniyle Türkiye’nin İsrail’e tamamen farklı bir stratejiyi önermesinin şaşkınlık yarattığı kaydedildi.

Olmert’in Suriye açılımına getirilen eleştiride “Eğer İsrail, kuzey sınırını sükûnet içinde tutmak ve ayrıca Suriye ile ilişkileri normalleştirmek istiyorsa, Türkiye’nin örneğinden ders almalı ve Türkiye’nin ‘dostane tavsiyesi’ni gözardı etmeli. İsrail, Golan Tepeleri’nin çekilmek yerine Golan görüşmelerinden çekilmeli.” de denildi.