Ateşkesin ardından Ortadoğu hareketleniyor

Hamas’ın kuruluş yıldönümü kutlamalarında esir İsrail askeri Gilad Şalit ile dalga geçilmesi Yahudi dünyasında öfkeye neden oldu. Bunun yanı sıra Hamas’ın yeniden intihar saldırıları tehdidinde bulunması ve son bir ayda Gazze’den İsrail topraklarına düşen roketlerin sayısının 200’ü bulması, Ortadoğu’yu sıcak günlerin beklediğinin göstergesi oldu

Dünya
24 Aralık 2008 Çarşamba

Hamas’ın kuruluşunun 21. yılı için düzenlenen kutlama gösterilerinde esir İsrail askeri Gilad Şalit’in canlandırıldığı bir oyun sahnelendi. Binlerce destekçinin katıldığı kutlamalarda, İsrail üniforması giyerek kalabalığın önünde konuşan ‘sahte asker’, İbranice eve dönmek için yalvardı.

Haziran 2006’da Hamas’ın desteklediği Filistinli militanlar tarafından kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’a taklit eden Filistinli, “Anne ve babamı özledim” dedi.

Pazar günkü gösteri, Haziran 2007’de Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas militanlarının güç gösterisi mahiyetindeydi. 150,000 kişi alabilen meydan tamamen dolarken kalabalık sokaklara taştı. Yeşil Hamas bayraklarıyla donatılan sokaklarda trafik binlerce polis tarafından düzenlendi.

Hamas’ın sergilediği alaycı gösterinin ardından İsrail öfkesini dile getirdi. İsrail BM Büyükelçisi Profesör Gabriela Şalev, aylık Ortadoğu tartışmaları sırasında Güvenlik Konseyi üyelerine Gilad Şalit’in 910 gün ve gecedir Hamas’ın elinde esir olduğunu hatırlattı. Şalev, konuşmasında şunları söyledi: “Bir insan ve bir anne olarak, Hamas’ın 21. yılı için düzenlenen geçitte yapılan gösteriyi öğrenince dehşete düştüm. 150,000 kişi toplanarak, Gilad’ın acısı, ailesinin ızdırabı ve İsrail halkının dayanışma duygusuyla dalga geçilen bu oyunu izleyerek eğlendi. Uluslararası camianın bu konuda yorulmadan ve tüm gücüyle Gilad’ı eve getirmeye çalışacağını umuyorum ve bekliyorum.”

Şalit karşılığında yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılması defalarca tartışılırken, Mısır’ın arabuluculuğuyla gerçekleşen müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı.

İsrail'e Gazze'den roket

 Geçtiğimiz Pazar günü İsrail'e yönelik gerçekleştirilen roket saldırısında Filistinli teröristler tarafından ateşlenen 19 roket, bir kişinin hafif yaralanmasına bir evin de hasar görmesine neden oldu.

Olayın sorumluluğunu İslami Cihad örgütü üstlendi. Saldırılar üzerine harekete geçen İsrail Ordusu, Gazze'nin kuzey bölgelerinde ateşlenmeye hazır bir roket rampasını etkisiz hale getirdi. Filistinliler genellikle roketleri hazırladıktan sonra güvenli bir yere gelip ateşlemeyi bu noktadan yapıyorlar. Bu sayede İsrail saldırısında hayatını kaybeden kimsenin olmadığı bildirildi.

Olayın sorumluluğunu üzerine alan İslami Cihad sözcüsü Abu Ahmad, Gazze'de çocuklar suya, elektriğe, ilaca ve barışa kavuşana kadar İsraillilerin rahat uyumayacağını belirtti.

Saldırı Hamas'ın altı aylık ateşkesi uzatmayacağını açıkladıktan kısa bir süre sonra geldi.

Abbas: Hamas’ın din istismarı kabul edilemez!

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Rusya ziyaretinde Hamas’ı şiddetle eleştirdi. Abbas Hamas’ın yaptığı politik amaçlarla din istismarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Çeçenistan Cumhuriyeti’nin başkenti Grozni’de bir konuşma yapan Abbas, aşırı uçtaki hareketler nedeni ile İslam’ın dünyada az saygı gördüğünü ifade etti. Abbas, gerçekte teröristlerin dinle bir alakalarının olmadığını da ekledi.

El-Fetih Lideri Abbas, Hamas ile diyalog kurarak Filistinlileri bir araya getirmeye çalıştığını fakat bunun zor bir iş olduğunu belirtti.

Kremlin tarafından desteklenen Çeçen Hükümeti ile de konuşan Abbas, görüşmelerinde Çeçenistan’ı parlak bir geleceğin beklediğini söyledi. 1990’larda iki savaş gören ülkenin ciddi bir bedel ödediğini, Filistinlilerin ve Çeçenlerin çok ortak noktası olduğunu da belirtti.

Abbas Çeçenistan’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydederken Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramsan Kadirov’da Abbas için “gerçek bir Müslüman” yorumunu yaptı.