Euroleague’de 7. hafta (9-11 Aralık)

Eurolaegue'de 12 maçın oynandığı 7. haftada 10 karşılaşmayı ev sahibi takımlar kazandı. Temsilcilerimizden Fenerbahçe Ülker deplasmanda Alba Berlin'e yenilirken, Efes Pilsen İstanbul'da Milano'yu mağlup etti. Maccabi Electra ise deplasmandan 14 sayı farkla döndü…

Spor
17 Aralık 2008 Çarşamba

• Efes'ten kritik galibiyet!

Euroleague D Grubu’nda 7. maçına çıkan Efes Pilsen, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda konuk ettiği İtalyan ekip Armani Jeans Milano’yu 74-67 mağlup etti.

Mücadeleye Kaya Peker’in üst üste bulduğu sayılarla başlayan Efes Pilsen, skoru 5-0’a getirdi. Mason Rocca’nın serbest atış çizgisinden ürettiği sayıya Kerem Gönlüm’ün serbest atış çizgisinden bulduğu basket ile karşılık veren Efes Pilsen, Kaya Peker’in smacı ile farkı 8'e çıkardı (9-1).  Savunmasını sertleştiren Efes Pilsen  ;konuk ekip son saniyede Marco Mordente ile üçlük bulsa da ilk periyodu 28-19 önde tamamladı.

İkinci periyoda hızlı başlayan Armani Jeans Milano,  8-0’lık seri yakaladı ve 13. dakikada farkı 1 sayıya indirdi (28-27). Aldığı mola sonrasında Efes Pilsen 7-0 seri yakaladı ve ilk yarıyı 39-37 önde tamamladı.

İkinci yarıya Kaya Peker’in smacı ile başlayan Efes Pilsen skoru 41-37’ye taşıdı. Michael Hall ve Mason Rocca ile bulduğu basketlerle etkili olan Armani Jeans Milano ise 23. dakikada 41-41 eşitliği yakaladı. Bu dakikadan sonra Efes Pilsen İtalyan rakibi karşısında sayı üretmekte zorlandı.  Üçüncü periyotun son saniyesine kadar  nefesler kesildi ve skor iki takım arasında gidip geldi . Son periyoda takımlar 54-54 eşitlikle girdi.

Final periyoduna üçlükle  ile başlayan Efes Pilsen,  skoru 60-56’ya getirdi. Efes Pilsen bulduğu basketlerle ile 32. dakikayı 6 sayılık avantaj ile girdi. Bu dakikadan sonra skor üstünlüğünü hep elinde tutan Efes Pilsen oldu. Kaya Peker’in basketi ile farkı 8’e çıkaran Efes Pilsen mücadeleden de 74-67 galip ayrıldı.

• Fener'e Alba tokatı!

Fenerbahçe Ülker ise Almanya deplasmanında da Alba Berlin karşısında tutunamadı ve üst üste 3. yenilgisini alarak 2. tur şansını tehlikeye attı.

İki takımda maça karşılıklı sayılar kaybederek başladı. İlk periyodun son 5 dakikalık bölümüne Fenerbahçe Ülker, Mirsad Türkcan’ın basketleriyle 9-11 önde girdi. Emir Praldzic’in 3 sayılık basketiyle farkı 8 sayıya çıkarırken (9-17) Oğuz Savaş ilk periyodun skorunu belirleyen basketini kaydetti ve Fenerbahçe Ülker ilk çeyreği 10-19 önde tamamladı.

İki takım da ikinci çeyreğin ilk dakikalarında karşılıklı top kayıpları yaparken Alba Berlin hızlı hücumda Rashad Wright’ın elinden bulduğu sayı ile skoru 15-23 yaptı. Pota altını iyi savunarak Fenerbahçe Ülker’in sayı bulmasını engelleyen Alba Berlin hızlı hücumlardan elde ettiği sayılarla farkı 4 sayıya kadar indirdi.  İlk yarının son hücum hakkını kullanan Alba Berlin bu hücumdan sayı üretemezken ilk yarılı temsilcimizin 27-30’luk üstünlüğü ile son buldu.

Maçın ikinci yarısına iki takım da boş hücumlar ve top kayıpları ile başladı. Semih Erden’in pota altından bulduğu basket faulle temsilcimiz ikinci yarıda ki ilk basketi bulan taraf oldu. Alba Berlin maçın ikinci yarısında ki ilk basketini yine Casey Jacobsen’in üç sayılık basketinden elde etti (30-36) .Üçüncü çeyreğin son 5 dakikalık bölümüne bu skorla girilirken Alman temsilcisi Ansu Sesay’ın elinden bulduğu 3 sayılık basketle farkı 1 sayıya indirdi (35-36) .Skor avantajını kaybeden temsilcimiz Mirsad Türkcan ile hücumdan boş dönünce Ansu Sesay takımına kazandırdığı 3 sayılık basket ile farkı 4 sayıya çıkardı (41-37) .Üçüncü çeyreğin son saniyesinde Rashad Wright ile basket bulan Alba Berlin final çeyreğine 51-48 önde girdi.

Final çeyreğinin ilk hücum hakkını kullanan temsilcimiz Fenerbahçe Ülker, bu hücumdan boş dönerken Alba Berlin Immenuel McElroy’un üç sayılık basketiyle 54-48 öne geçti. Sarı lacivertli oyuncuların yaptığı top kayıpları da Alman temsilcisinin farkı 10 sayıya çıkarmasına sebep oldu (62-52) Maçın son dakikalarına girilirken top kayıplarını arıttıran Fenerbahçe Ülker, rakibinin hızlı hücumlarına engel olamayınca skor üstünlüğünü sürdüren Alba Berlin karşılaşmayı 72-63 kazandı.

• Maccabi Electra deplasmanda güldü

Maccabi Electra,  sezonun ilk deplasman galibiyetini İtalya’ da aldı. Marcus Brown  26 puanla hem sahnın en skorer ismi olurken, hem de Maccabi'yi galibiyete taşıdı. Air Avellino da Travis Best 17 puanla takımın en skorer ismi oldu. Pini Gershon'un  adamları galibiyet serisini 4-3 getirirken, ev sahibi İtalyan ekip Avellino’yu 2-5'e düşürdü. Maç başından sonuna kadar Maccabi’nin üstünlüğü ile geçti. Avellino, mücadeleyi bırakmasa da, farkı  7'den daha aza indiremedi. Eliyahu, 18 puan ve 10 ribauntla geçen haftanın MVP performansını izledi.

Maçın ilk çeyreği hızlı çekişmeye sahne oldu.  Maccabi’ de ilk çeyrekte Fischer ve Yaniv Green’in etkili oyununa karşılık; Air Avellino da Marco Tusec ‘in sayıları ve Antonio Porta savunması göze çarptı.  Çok hızlı geçen ilk çeyrek sonucu 23-24 konuk ekip Maccabi Electra’ nın oldu. İkinci çeyrek de aynı çekişme ile başladı.  Maccabi’de Yaniv Gren ve Marcus Brown’nun   etkili oyununa   Air Avellino’da Travis Best ve Tusek  karşılık vermeye çalıştı. İkinci periyodun ortasında skor 32-32 yi gösteriyordu. Bu dakikalardan sonra Lior Eliyahu’ nun etkili hücüm ribauntlarıyla Maccabi ikinci periyodu 17-24,  ilk yarıyı da 40-48 önde kapattı.

İkinci yarıda izleyiciler basketten çok top kayıplarını ve pota altı mücadelesini izledi. İkinci yarı ilk çeyrekte daha az hata yapan taraf yine konuk ekip Maccabi Electra oldu ve sahneye Lior Eliyahu çıktı. Üçüncü çeyrekte 16-17 Maccabi ‘nin galibiyeti ile sona erdi.

Üçüncü çeyrek bittiğinde skor  56-65 i gösteriyordu ve  Marcus Brown  un üçlüğü ile son çeyrek başladı. Son çeyrekte Maccabi oyunu yavaşlatmayı denedi ise de Air Avellino buna müsaade etmedi ve oyun tekrar hızlandı. Hızlanan oyunla beraber Air Avellino ‘nun da top kayıpları arttı ve maç Maccabi Electra ‘nın 72-86 üstünlüğü ile sonuçlandı.