26 Kasım Çarşamba gecesi Göztepe Kültür Derneği’nde II.Dünya Savaşı’nda Almanya’da Hitler’in iktidara gelmesiyle başlayan güçlü antisemitik hareket nedeniyle görevlerine son verildikten sonra Türkiye’ye göç eden profesörlerin tanıtıldığı bir etkinlik düzenlendi. GKD Kültür sorumlularının hazırladığı gece Sabetay Dekamhi’nin İstanbul tablolarından oluşan sergisi ile açıldı.
Ardından tiyatro salonunda yer alan sunum “II. Dünya Savaşı’na girmeyen Türkiye’nin, bu savaşta en çok kazanım elde eden ülkelerden biri olduğunu biliyor muyduk?” sorusuna cevap aranmasıyla başladı. Prof. Philip Schwartz, Prof. Ernst Hirsch, Prof. Fritz Neumark ve Prof. Eduard Zuckmayer’in kaleme aldıkları anı kitaplarından alıntılarla anlatılan dönemde Türkiye’nin bu göç sayesinde İstanbul Üniversite’sinin oluşumunu gerçekleştirdiği vurgulanırken profesörleri seslendiren İzel Maden, Tali Bahar, Nedim Ergil ve Gabi Behiri ile konunun sunumunu yapan Tuna Saylağ ve Anna Behiri, sesleriyle geceye renk kattılar.
Ardından konservatuarda keman eğitimi gören genç sanatçılar Ravit Haleva ve Defne Alfandari Klezmer ve çeşitli ülkelerin şarkılarından oluşan kısa bir konser sundular.