GKD Kültür gecesi

Toplum
17 Aralık 2008 Çarşamba

26 Kasım Çarşamba gecesi Göztepe Kültür Derneği’nde II.Dünya Savaşı’nda Almanya’da Hitler’in iktidara gelmesiyle başlayan güçlü antisemitik hareket nedeniyle görevlerine son verildikten sonra  Türkiye’ye göç eden profesörlerin tanıtıldığı bir etkinlik düzenlendi. GKD Kültür sorumlularının hazırladığı  gece Sabetay Dekamhi’nin İstanbul tablolarından oluşan sergisi ile açıldı.

Ardından tiyatro salonunda yer alan sunum “II. Dünya Savaşı’na girmeyen Türkiye’nin, bu savaşta en çok kazanım elde eden ülkelerden biri olduğunu biliyor muyduk?” sorusuna cevap aranmasıyla  başladı. Prof. Philip Schwartz, Prof. Ernst Hirsch, Prof. Fritz Neumark ve Prof. Eduard Zuckmayer’in kaleme aldıkları anı kitaplarından alıntılarla anlatılan  dönemde Türkiye’nin  bu göç sayesinde  İstanbul Üniversite’sinin  oluşumunu gerçekleştirdiği vurgulanırken profesörleri seslendiren İzel Maden, Tali Bahar, Nedim Ergil ve Gabi Behiri ile  konunun sunumunu yapan Tuna Saylağ ve Anna Behiri,  sesleriyle geceye renk kattılar.

Ardından  konservatuarda keman eğitimi gören  genç  sanatçılar Ravit Haleva ve Defne Alfandari Klezmer ve çeşitli ülkelerin  şarkılarından oluşan kısa bir konser sundular.