Madoff, Yahudi dünyasını da vurdu

ABD’de 50 milyar dolarlık yolsuzluk yapmakla suçlanan Wall Street’in yatırım danışmanı Bernard Madoff’un sadece zenginleri değil, birçok Yahudi yardım kuruluşunu da dolandırdığı ortaya çıktı

Dünya
17 Aralık 2008 Çarşamba

İş adamı Bernard Madoff’un, 50 milyar dolarlık dolandırıcılığı Yahudi dünyasında da büyük yankı uyandırdı. Madoff’un şirketine para yatıran birçok Yahudi kişi ve kuruluş dolandırıcılıktan dolayı zarar gördü.

Paralarını Madoff’a yatıran Robert Lappin Foundation ile Chais Family Foundation adlı iki Yahudi kuruluşu iflas etti. İlik nakli için gerekli veri tabanı oluşturan bir başka Yahudi kuruluşu The Gift of Life Foundation, Madoff’a kaptırılan para yüzünden acilen 1,8 milyon doların toplanması gerektiğini kendi internet sitesinden duyurdu.

Yahudi kuruluşlarıyla yakın ilişkide bulunan Madoff, New York’ta bulunan Yeşiva Üniversitesi’nin mali işler sorumluluğunu da üstleniyordu. Yeşiva Üniversitesi’nden yapılan açıklamada ise en az 100 milyon dolar kaybedildiği duyuruldu.

Yönetmen Steven Spielberg’in kurduğu Wunderkinder Foundation ve Soykırımdan kurtulan Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Elie Wiesel’in kurduğu Foundation for Humanity kuruluşları da dolandırıcılıktan nasibini aldı. Medya patronu Mortimer Zuckerman’ın da dolandırıcılıktan dolayı önemli ölçüde zarar görüldüğü belirtildi.

Los Angeles’ta bulunan Jewish Community Foundation ise 18 milyon dolar kaybettiğini açıkladı.

Bernard L. Madoff Investment Securities firmasını 1960 yılında kuran Madoff, ayrıca bir hedge fonunu yönetiyordu. Madoff, fondaki mevcut yatırımcılara paralarını ödemek için fona yeni giren yatırımcıların parasını kullanmakla suçlanıyor.