“Türkiye Sinagogları” Diaspora Müzesi’nde

Gözlem Yayıncılık tarafından yayımlanan, İzzet Keribar’ın fotoğrafları, Naim Güleryüz’ün anlatılarıyla bütünleşen “Türkiye Sinagogları” kitabının ülkemiz dışında tanıtım sergisi 25 Aralık Perşembe günü Tel Aviv’deki Bet Hatfutsot Diaspora Müzesi’nde gerçekleşecek

Toplum
17 Aralık 2008 Çarşamba

Gözlem Yayıncılık tarafından Türkiye Musevi Cemaati’nin kültürel mirasını belgelemek amacıyla Türkçe ve İngilizce olarak ayrı ayrı hazırlanan, İstanbul, Trakya ve Anadolu Sinagogları olmak üzere iki ciltten oluşan “Türkiye Sinagogları” kitabının tanıtım sergisi Bet-Hatfutsot Diaspora Müzesi’nde kalabalık bir davetli topluluğunun katılımı ile gerçekleşecek.

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Tel Aviv –Yafa Başhahamı Rav İsrael Meir Lau, Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Keren Hayesod Genel Başkanı Büyükelçi Avi Pazner, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Namık Tan’ın himayesinde düzenlenen tanıtım sergisinin onur konukları olacaklar.

25 Aralık Perşembe akşamı saat 18:30’da gerçekleşecek “Türkiye Sinagogları” sergisi açılışına Yayın Kooordinatörü Av. Yakup Barokas Şalom Gazetesi’ni, Kitap Editörü Gila Erbeş de Gözlem Yayıncılık’ı temsilen katılacaklar.

“Türkiye Sinagogları” dört yıllık yoğun bir çalışma temposu sonunda ortaya çıktı.  Usta sanatçı İzzet Keribar, “Türkiye Sinagogları”nın görüntülenmesi aşamasında harap durumda olan sinagoglarda halen mevcut en küçük ayrıntıları tespit ederek, zamanla tümüyle kaybolacak bu ayrıntıları bir belge niteliğinde kayda almayı başardı. Bu konuda tek kaynak olan “Türkiye Sinagogları”, Türkiye Yahudilerinin kültürel mirasını en doğru ve etkin şekilde yansıtan bir eser olma niteliğini taşıyor.

İsrail’in eski Kültür Ataşesi Zali De Toledo’nun girişimleri ile gerçekleşecek Bet Hatfutsot’daki “Türkiye Sinagogları” sergisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 85. kuruluş yılı vesilesi ile İsrail’de düzenlenen etkinliklerden biri…