Varşova Gettosu restorasyon projesi tamamlandı

II. Dünya Savaşı’nda Nazi işgalciler tarafından duvarlarla kapatılan Yahudi Gettosu’nun Varşova’daki restorasyon çalışmaları geçtiğimiz hafta sonuçlandı

Kültür
3 Aralık 2008 Çarşamba

Varşova Belediye Başkanı ve Polonya Kültür Bakanı, eski Yahudi Gettosu’nun duvarlarının bulunduğu sınırlarda oluşturulan 21 bilgilendirme noktasının açılışını yaptılar.

Proje doğrultusunda günümüzde artık var olmayan getto sınırları boyunca kent sokaklarında bej renkli bir belirleyici hat da yer almakta. Getto duvarlarının bulunduğu mekanları belirleyen bej hat kaldırımların üzerinden, apartman ve işyerlerinin çevresinden dolanıyor.

Bu proje geçtiğimiz yıl bir tarihçi grubunun girişimi, belediye ve kültür bakanlığının maddi desteği ile start aldı. Kültür Bakanlığı’ndan Tomazs Merta; “Şimdiye dek Varşova  halkının, bir zamanlar kent merkezindeki büyük bir hapishane olan gettonun nerede bulunduğu hakkında hiçbir fikri yoktu. Artık bu gettonun boyutlarının ne denli geniş bir alana yayıldığını kavramak mümkün… 307 hektarlık bir alanı kapsayan Yahudi Gettosu’nu Naziler 16 Kasım 1940’da kalın duvarlarla Varşova kentinden soyutlamışlardı. Bu duvarlar içine kapatılan 360 bin Varşova Yahudisi ve diğer kentlerden getirilen 90 bin Yahudi, 100 bini açlıktan, diğerleri de sürüldükleri kamplarda yaşamlarını yitirdiler.”

Açılış töreni bir zamanlar var olan getto duvarlarının çevresinde otobüsle yapılan bir gezi ve getto tarihinde önemli olayların gerçekleştiği mekanlardaki bilgilendirme noktalarının gezilmesi ile devam etti.