Euroleague’de 5. hafta (26-27 Kasım)

Euroleague'de temsilcilerimiz Efes Pilsen ile Fenerbahçe Ülker 5. haftayı mağlubiyet ile kapatırken, Maccabi Electra kendi evinde mağlup oldu.

Spor
3 Aralık 2008 Çarşamba

Efes kayıp!

Basketbol ULEB Avrupa Ligi'nde 2008-2009 sezonunun 5. haftasını Türk takımları 2 yenilgiyle kapattı. 5. hafta maçları sonunda 8 puanlı Fenerbahçe Ülker, (C) Grubu'nda averajla 3, Efes Pilsen ise 7 puan ve averajla 4. sıradaki yerlerini korudu.

Kadro derinliğiyle orantılı bakılınca Avrupa'da son yılların en başarısız sezonlarından birini yaşayan Efes Pilsen'in yanı sıra Fenerbahçe Ülker de bu hafta İtalya deplasmanında Lottomatica Roma önünde yenilgiden kurtulamadı ve 2. yenilgisini aldı. İtalyan ekibi, böylece sürpriz bir biçimde (C) Grubu'nda 9 puanla zirveye yerleşti.

Efes Pilsen- Real Madrid mücadelesi karşılıklı basketlerle başladı. Savunmada  başarı gösteremeyen Lacivert Beyazlılar, Reyes ve Hosley’in sayılarına engel olamadı. Son bölümdeki sayılarıyla oyuna ağırlığını koyan Real Madrid, ilk çeyreği de 17-11 önde tamamladı.

İkinci çeyreğe 6-0'lık seriyle başlayarak farkı çift hanelere taşıyan konuk takım, Vujanic ve Thornton'ın basketlerine engel olamadı ve Efes Pilsen skoru 29-27'ye getirerek farkı 2 sayıya indirdi. Hosley'nin sayılarıyla üstünlüğünü korumayı başaran Real Madrid, soyunma odasına da 46-40 önde gitti.

Mücadelenin üçüncü çeyreğine Efes Pilsen, Kaya Peker'in pota altından bulduğu basketle başarken, farkı da 4 sayıya indirdi (42-46). Yaptığı basit top kayıplarıyla hızlı hücumlardan kolay basketler yedi ve Efes Pilsen üçüncü çeyreğin son 5 dakikasına 59-51 geride girdi. Temsilcimizin savunmasını aşmakta zorlanmayan Real Madrid, dördüncü çeyreğe 71-61 üstün başladı.

Mücadelenin final periyoduna iyi başlayan Real Madrid, pota altından Venson Hamilton ile bulduğu basketle skoru 61-73'e getirdi. Efes Pilsen, savunmada beklenen performansı sergileyemeyince konuk ekip son 5 dakikaya 81-70 önde girdi. Kalan bölümde oyunu kontrol etmeyi başaran Real Madrid, sahadan 95-81'lik skorla galip ayrıldı. Efes Pisen, bu sonuçla ULEB Avrupa Ligi'nde 5. maçında 3. ve sahasındaki 2. yenilgisini aldı.

F.Bahçe Ülker-Roma: 76-67

Başkent Roma'daki Lottomatica Spor Salonu'nda oynanan karşılaşmanın ilk çeyreği ev sahibi takım 19-14 önde tamamladı.

İkinci çeyrekte iyi başlayan ve oyunda dengeyi yakalamaya çalışan Fenerbahçe Ülker,  sonlara doğru ev sahibi takımın sayılarına engel olamadı ve ilk yarıya 37-30 geride girdi.

İkinci yarıda iki takım da karşılıklı basketlerle üstünlüğü ele almaya çalışırken, sarı-lacivertliler Lottomatica Roma'nın pota altından ve dış atışlardan bulduğu sayılara engel olamadı. Roma temsilcisi son periyoda 54-45 önde girdi.

Son periyotta etkili savunma yapamayan ve yakaladığı fırsatları iyi değerlendiremeyen Fenerbahçe Ülker sahadan 76-67'lik skorla yenik ayrıldı.

Fenerbahçe Ülker'de  Mirsad Türkcan 21 sayı – 14 ribauntla en etkili isim oldu.

Maccabi’de mağlubiyet serisi

Geçen hafta deplasmanda Olimpiacas’a  84-65 mağlup olan Maccabi sahaya büyük ümitle çıktığı Unicaja’yada  7-80 mağlup oldu.

Bu Maccabi ve efsanevi  koçu Pini Gershon içinde çok önemli bir maçtı. Bu maça başlarken iki takımında ikişer galibiyeti ve ikişer mağlubiyeti vardı. Bu nedenle maçı alan takım büyük avantaj elde edecekti, üstelik Maccabi sahasında çok zor maç kaybediyordu, fakat beklenen olmadı.

Maça iki takımda istekli başladı.  Unicaja ilk çeyrekte hiç top kaybı yapmadan 16 sayı üretti, Maccabi’nin bu buna cevabı  14 sayı olunca maç yavaş yavaş Unicaja lehine dönmeye başlamış oldu. Maccabi’nin tüm gayretlerine rağmen ilk çeyrek Unicaja’nın lehine 20-28 sonuçlandı.

İkinci çeyrekte aynı çekişmeye sahne oldu, fakat bu çeyrekte savunmasını daha güçlü tutan taraf  Maccabi oldu. İkinci çeyreği Maccabi 20-16 önde bitirmesine rağmen, ilk yarı sonucu 40-44 Maccabi’ nin alehine sonuçlandı.

Üçüncü çeyreğede aynı oyun düzeni ile  başlayan Maccabi istediği basketleri ulamasa da çeyreği 21-18 (61-62) önde bitirmeyi başardı. Dördüncü çeyrekte Maccabi ‘nin yorgunluğu iyice belli olmaya başladı , artık rakibini sadece faulle durdurabiliyordu. Unicaja serbest atışlarda yüksek bir yüzdelik sağlayınca zaten az olan fark yavaş yavaş  açılmaya başladı. Son bir dakikaya girilirken durum 72-75  Unicaja lehine idi. Son dakikada  Maccabi’nin üçlük denemesinde puansız dönünce potasında üç sayı gördü. Son dakikada sadece bir sayı üreten Maccabi, Unicaja’nın iki sayısına da engel olamayınca maçı 73-80  kaybetti.

Maccabi’de  Carlos Arroyo 14, Marcus Brown 13  sayı üretirken; Unicaja da Thomas Kelati 23, Carlos Jimenez 15 sayı üretti.

Bu neticeden sonra haftaya ikinci sırada başlayan  Maccabi,  beşte üç mağlubiyetle dördüncülüğe geriledi.