Shmuel Achieser’in gülen - ağlayan klarneti

23 Kasım Pazar akşamı, İsrailli klezmer sanatçısı Shmuel Achieser, Talimhane Tiyatrosu’nu dolduran seyircileri klarnetinden çıkan kıvrak nağmelerle coşturdu

Tuna SAYLAĞ
26 Kasım 2008 Çarşamba

Yedinci Uluslararası Pera Fest kapsamında, İsrail Konsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleşen konsere, İsrail Başkonsolosu Mordehai Amihai, İsrail Kültür Ataşesi Batia Keinan ve festivalin Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar da katıldı.

Bir çok uluslararası klezmer festivalinde ödüller kazanan, “klarnetim vücudumun doğal bir parçasıdır” diyen Shmuel Achiezer, başından çıkarmadığı alamet-i farika şapkası ve esprili sunumu ile dinleyecilerin kısa zamanda sempatisini topladı. İnsanı dansa davet eden, hüzün ile coşku arasında gidip gelen Klezmer müziği dışında, kendi bestelediği romantik parçaları, İsrail halk şarkılarını ve bazı tanınmış opera eserlerini de (Carmen gibi) klarnet tınısıyla dinlemek oldukça keyifliydi. Türkiye’nin ünlü müzisyenlerinden Serkan Çağrı’nın da katkıda bulunduğu konserde iki sanatçı, Hava Nagila parçasıyla, ayrı tarzlarda enstrümanlarını ve nefeslerini yarıştırarak seyircilere bir duo klarnet ziyafeti çektiler. Dinletinin sürprizi, sahne üzerinde bulunan ve ilk önceleri dekor olduğunu düşündüren beş farklı uzunluktaki şofarın Achieser tarafından bir melodi dahilinde peşpeşe seslendirilmesi oldu. Şofar sesinin hayatımızda farklı kapılar açtığını belirten sanatçı, bir ara iki tanesini birlikte üfleyerek şofar şov yaptı. Israrlı alkışlar sonucu iki kez bis yapan müzisyen, İstanbul’da bulunmanın mutluluğunu dile getirerek kendisini davet eden Batia Keinan’a ve festival yetkililerine teşekkür etti.