Haftanın İzi

Haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
26 Kasım 2008 Çarşamba

Afrika

• Zimbabwe: Mugabe rejimi

Mugabe rejimi, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın ülkeye girişinin yasaklandığı iddiasını yalanladı, Annan'ın ziyaretinin ertelendiğini duyurdu. ABD Başkanı George W. Bush, Mugabe rejimini "yasadışı" olarak niteledi ve halkın iradesini temsil eden yeni bir hükümet kurulması için çağrı yaptı.

• D. Kongo: Üç bin elit asker

Birleşmiş Milletlerin eski Barış Gücü Şefi Jean Maris Guehenno, Avrupa'nın Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne göndereceği takviye üç bin BM askerinin elit birliklerden seçilmesi gerektiğini söyledi.

• Gine Bissau: Başkana saldırı

Batı Afrika'da bulunan yoksul ülkede isyancı askerler Devlet Başkanı Joao Bernardo Vieira'nın konutuna saldırdı, çıkan çatışmada bir saldırgan öldü.

• Somali: Korsanlar İslami isyancılar ile karşı karşıya

El Şabab adlı İslamcı isyancı grup, Müslümanlara ait bir gemiyi kaçırmanın büyük suç olduğunu ve bunun sorumlularının peşinde olduklarını açıkladı. Korsanlar, 25 mürettebat ve 100 milyon dolar değerinde ham petrol bulunan Suudi Arabistan tankeri için milyonlarca dolar talep ediyorlar.

Amerika

• Peru: Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği

Peru’da bir araya gelen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği liderleri, gelecek on iki ay içinde ticaret ve yatırımda yeni engeller getirmekten kaçınma ve korumacı hiçbir tedbir almama konusunda uzlaştı. Bağlayıcı olmayan ve büyük ölçüde geçtiğimiz hafta Washington'da gerçekleşen G20 toplantısının sonuçlarının benimsendiği bildiride liderler, dünya ekonomisinin derin bir resesyona girmesini engellemek için küresel kredi kurumlarında reform yapılması ve küresel ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlanmasını kararlaştırdı.

• Brezilya: Sel can alıyor

Şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölü sayısı 33'e yükseldi. Catarina Eyaleti’nde, 20 bin kişi evlerinden tahliye edildi.

• Meksika: Uyuşturucu savaşı

Meksika-ABD sınırındaki Ciudad Juarez’de uyuşturucu kartelleri arasında günlerdir süren çatışmalarda iki günde 30 kişi hayatını kaybetti.

• ABD: Kabine şekilleniyor

ABD yeni Başkanı Barack Obama, seçim kampanyasında İletişim Müdürlüğü ve sözcülüğünü yapan 37 yaşındaki Robert Gibbs’i Beyaz Saray Sözcüsü olarak atadı. Obama’nın Hazine Bakanlığı'na New York Merkez Bankası Başkanı Timothy Geithner'ı, Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanlığına da Lawrence Summers'ı atayacağı da kesinleşti.

• Kolombiya: Yanardağ faaliyette

Huila yanardağı faaliyete geçti. Yanardağın püskürmesi sonucu meydana gelen toprak kaymalarında on kişi hayatını kaybetti.

Asya

• Pakistan: Olaylar durmuyor

Sınır vilayetinde bir camide meydana gelen patlamada, üç kişi öldü, altı kişi yaralandı. Ülkenin kuzey batısında Dera İsmail Han yöresinde düzenlenen bir cenaze töreni sırasında ise en az beş kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

• Endonezya: Dünya sallanıyor

Sumatra Adası açıklarında 6,7 şiddetinde deprem meydana geldi. Pasifik’teki Loyaute adalarında da 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Rusya’nın doğusunda ise 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

• Gürcistan: Rusya’ya gözdağı

Gürcistan Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait iki insansız casus uçağını düşürdüğünü açıkladı. Bir açıklama yapan Rusya Gürcistan ile savaşında, ABD, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Çeçenistan, Baltık ülkeleri ve Ukrayna'nın da, kendi güçleriyle Gürcü saflarında çatışmada olduğu öne sürdü.

Avrupa

• Fransa: Sosyalist Parti’de seçim

Fransa'da ana muhalefetteki Sosyalist Parti içinde liderlik seçimi tartışmaları da beraberinde getirdi. Nikolas Sarkozy'ye karşı cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Segolene Royal ve eski çalışma bakanlarından Martine Aubry arasında yaşanan yarışı az bir farkla Aubry kazandı. Royal usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle sonucu tanımadığını açıkladı.

• İzlanda: IMF’den yardım

IMF, sonbaharda bankacılık sisteminin çöktüğü İzlanda'ya yönelik 2,1 milyar dolarlık bir kredi açtı. Böylece İzlanda, 1976 yılından bu yana IMF'den kredi alan ilk Batı Avrupa ülkesi oluyor.

• İsviçre: Einstein doğrulandı

Einstein'ın teorisi e=mc2, 1 asır sonra doğrulandı. Avrupalı araştırmacılar, ünlü fizikçinin, kütlenin enerjiye ya da enerjinin kütleye dönüşebileceğini gösteren formülünü doğruladı.

• İsveç: Lizbon kabul edildi

İsveç parlamentosu, daha önce reddedilen AB anayasasının yerine geçmesi öngörülen Lizbon Antlaşması’nı onayladı.

• Macaristan: Kış sokakta yaşayanları gafil avladı

Başkent Budapeşte’de son birkaç gün içinde etkili olan soğuklar yüzünden altı evsiz yaşamını yitirdi, yirmisi ise hastaneye kaldırıldı.

• Kıbrıs Rum Yönetimi: Papadopulos yoğun bakımda

Kıbrıs Yönetimi eski Lideri Tasos Papadopulos, sağlık problemleri nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı.

Ortadoğu

• İsrail: Geçişler açıldı

İsrail, 19 gündür kapalı olan Gazze geçişini, insani yardımlar için açtı. İsrail ayrıca Gazze'ye fuel oil sevkiyatına da tekrar başladı.

• Suriye: Irak güvenliği toplantısı

Irak halkının güvenliği ve istikrarının güvence altına alınmasına yardımcı olmak amacıyla düzenlen ve iki gün süren toplantıda ev sahipliği yapan Suriye İçişleri Bakanı Bessam Abdülmecid yaptığı konuşmada, “Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü yabancı güçler Irak topraklarından ayrıldıktan sonra sağlanabilir” dedi. Toplantıya Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Suriye, Irak, Mısır, Ürdün, Rusya, Çin, Japonya, BM, İslam Konferansı Teşkilatı ve Arap Birliği temsilcileri katıldı.

Asya / Afganistan

Çatışmalar tüm hızı ile sürüyor

Afganistan'da bir düğüne el bombasıyla saldırı düzenlendi. Sekiz kişi öldü, 62 kişi yaralandı. Saldırıyı üstlenen olmadı.

Kabil'in güneyinde devriye görevi yapan Fransız ordusu, mayın patlaması nedeniyle bir askerinin öldüğünü, diğerinin de yaralandığını açıkladı.

Ülkenin güneyinde Kanada askerlerinin bulunduğu zırhlı aracın geçişi sırasında yaşanan patlamada ise sekiz askerlerin yaralandığı belirtildi.

Diğer taraftan Kabil'in güneyinde bulunan ABD askerlerinin düzenledikleri operasyon ile on yedi isyancıyı öldürdüğü bildirildi.

Helmand vilayetinde, NATO öncülüğünde düzenlenen bir operasyonda Garmser bölgesinde düzenlenen saldırılarla bağlantısı bulunan Taliban komutanı Molla Esad’ın öldürüldüğü açıklandı.

Ülkede çatışmalar sürerken, Devlet Başkanı Hamid Karzai ABD'nin yeni seçilen Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptığını ve Obama’nın Afganistan ve çevresindeki bölgeye öncelik vereceğini, Kabil'e desteği de artıracağının sözünü aldığını açıkladı.

Suudi Arabistan, ABD Başkanı Bush ile Afganistan Lideri Karzai'nin Taliban Lideri Molla Ömer'e siyasi sığınma önerdiği haberini yalanladı. Bu sırada Taliban, Fransa’nın Afganistan’dan askerlerini çekmemesi durumunda Paris’te saldırı düzenleme tehdidinde bulunurken, Fransa, bu tehdidin yeni olmadığını açıkladı.