Kısa kısa...

Dünya
26 Kasım 2008 Çarşamba

Danimarka’da sünnet yasaklanacak mı?

Avrupa’da antisemitizmin gözle görülür bir şekilde arttığı bir dönemde Danimarka’da tartışılan bir yasa tasarısı büyük tepki topladı. Danimarka Ulusal Konseyi, on beş yaşının altındakilerin sünnet edilmesini yasaklayan bir yasa önerisinde bulundu. Ülkenin Ahlak Konseyi’nin de desteklediği tasarı, şimdi mecliste görüşülmeyi bekliyor. Tasarının meclise taşınmasını ise ancak parlamentonun sağlık komitesi engelleyebilir. Tasarı yasalaşırsa, ülkenin 7000 kişilik Yahudi cemaati dini gelenekleri gereğince gerçekleştirdikleri ‘sekizinci günde sünnet’i artık yapamayacaklar. Yasa tasarısı ayrıca ülkedeki Müslümanları da etkiliyor.

İsrail’deki ilk Arap kadın profesör

Jezreel Vadisi Üniversitesi’ndeki 53 yaşındaki eğitimci Haula Abu-Bakar, profesör unvanına sahip olan ilk İsrailli Arap bayan oldu. Arap cemaati arasında psikoloji alanında yenilikçi bir akademisyen olarak bilinen Abu-Bakar özellikle cinsiyet, akıl sağlığı ve cinsel şiddetin cemaati nasıl etkilediği konusunda yaptığı çalışmalarla tanınıyor.

İsrail’de neo-Nazilere yedi yıl hapis cezası

Tel Aviv Mahkemesi sekiz kişilik bir neo-Nazi çetesini bir ile yedi yıl arasında hapis cezasına mahkûm etti. Çete üyelerinin, eski Sovyetler Birliği’nden göç etmiş, 17 ile 20 yaşları arasındaki gençler olduğu belirtildi.

Neo-Nazi gençler, suça işlemeye yönelik komplo kurmak, saldırı, ırkçı tahrikler ve ırkçı yayınlar dağıtmak suçları ile yargılandılar. Polis, zanlılara bir yıllık bir soruşturma sonunda ulaştılar. Çetenin, Tel Aviv sokaklarındaki özellikle yabancı işçilere yönelik saldırılar düzenlediği biliniyor.