Filistin Yönetimi’nden barış ‘ilanı’

Filistin Yönetimi Başkanı Abbas, İsrail halkına 57 ülke tarafından hazırlanan Arap barış planını anlatan bir ilanı, İbranice olarak İsrail gazetelerine verdi

Dünya
26 Kasım 2008 Çarşamba

İsrail-Filistin Barış Süreci’nde bu hafta bir ilk yaşandı, barış yolunda atılan adımlara bir yenisi eklendi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından yapılan ve barış çağrısı içeren ilan Pazar günü İsrail'in dört büyük gazetesinde yayımlandı. 2002'de Lübnan'da 57 Arap ülkesinin temsilcilerinin katılımıyla hazırlanan özel zirve sonrası yayınlanan Arap Barış Planı'ndan bahsedilen ilanda İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesi niyeti vurgulandı. Bunun için İsrail'in 1967'deki savaş sonrası işgal ettiği topraklardan çekilmesi, bir ‘Filistin Devleti’nin kurulması gerekliliğinden bahsedildi. İbranice yayımlanan ve Haaretz,Yedioth Ahronot, Maariv ve Yisrael Hayom gibi ülkenin önemli gazetelerinde tam sayfa olarak yer alan ilanın çerçevesi ise başta Türkiye olmak üzere 57 ülkenin bayraklarıyla süslendi. Filistinli Baş müzakereci Saeb Erakat "İsrail halkına barış isteğimizi doğrudan duyurmak istedik" dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor ise "Demokratik araçları kullanmaları dikkat çekici. Ancak aynısını bize kendileri yaptırmazdı" diye konuştu.

İlanın İsrail gazetelerinde yayımlanması kararı, İsrailli Arap milletvekili Ahmed el-Tibi'nin görüşleri doğrultusunda alındı. İsrail medyası üzerine uzman bir isim olan el-Tibi, ilanların neden gerekli olduğu konusunda, "İsrail kamuoyunun ve siyasi sisteminin bu barış girişimi hakkında çok az şey bildiğini düşünüyoruz" dedi. Ahmed el-Tibi, Suudi planına göre, toplam 57 Arap ve Müslüman ülkenin İsrail'i tanıyacağına dikkat çekti. El-Tibi, "Ben İsrail parlamentosunda bir milletvekiliyim. Meslektaşlarımı biliyorum. Bu belgeyi okumadıklarından eminim." diyerek, bu ilanın önemli bir etki yaratabileceğine işaret etti.

Filistin Yönetimi’nin, gelecek yılki yerel seçimleri de göz önünde tutarak, bu ilanla İsrail kamuoyunu etkileme çabası içerisine girdiği yorumları yapılıyor.

Haaretz gazetesinden Amos Schocken, ilanın olumlu bir girişim olduğu görüşünde.

"2002'den beri aslında bu plan üzerine çok fazla yazılıp çizildi. İsrail halkının büyük bir çoğunluğu böyle bir planın varlığından haberdar." diyen Schocken, şöyle sürdürüyor:

"Plan, İsrail'de son birkaç ayda yeniden kamuoyunun gündemine oturdu. Filistin yönetiminin bu planla ilgili bir ilan vermesi belki de iyi bir şey. Böylece insanlar bu inisiyatifin ayrıntılarını görebilir, maddelerini okuyabilirler. Bu açıdan, bu ilan bence iyi bir amaca hizmet ediyor."