Kısa kısa...

Dünya
20 Kasım 2008 Perşembe

İsrail ve Mısır satranç masasında karşı karşıya geldi

Almanya’nın Dresden kentine gerçekleşen Satranç Olimpiyatları’nda İsrail Milli Satranç Takımı, Mısır Milli Takımı’nı 2-1 yendi. İki takım en son bundan 27 yıl önce, 1981’de Kahire’deki bir dostluk maçında karşı karşıya gelmişti. İsrail’in önde gelen satranç oyuncusu, aynı zamanda dünya 20. olan Boris Gelfand ve takım arkadaşı Boris Avruch, Mısırlı rakiplerine karşı kolay galibiyetler elde ettiler. Turnuvanın favorileri arasında gösterilen İsrail Bayanlar Milli Takımı da, üst üste dördüncü galibiyetlerini Bosna’yı 3-1 yenerek elde ettiler. Turnuvada, toplam 146 takımdan 1270 oyuncu yer alıyor.

Şili, Holokost kurbanlarını anmaya hazırlanıyor

Şili’nin sosyalist milletvekillerinden Jaime Naranjo, İsrail’e yaptığı ziyaretten etkilenerek ülkesinde Holokost Kurbanları’nı Anma Yasası çıkartmaya hazırlanıyor. Bu arada Santiago’da Holokost kurbanları anısına bir anıt yapma kararı Kongre’den ve Başkan Michelle Bachelet’ten geçti. Alınan bilgilere göre, anıt yapma kararı Kongre’den hiçbir üyenin itirazına uğramadan kabul edilmiş.

Manchester’da sinagoga çirkin saldırı

Manchester’da bir sinagogun ana duvarının Nazi sembolü svastika ile boyanması tepki topladı. Saldırı, emniyet müdürlüğü yetkilileri ve yerel politikacılardan oluşan bir grubun sinagoga düzenlemeyi planladığı ziyaretten birkaç saat önce gerçekleşti. Aynı gün içinde bir de barmitzvah töreninin düzenlendiği sinagoga yönelik saldırı ile ilgili İngiliz polisi bir soruşturma başlattı. Konuyla ilgilenen Dedektif Dave Ryecroft, yaşanan olayı “çirkin” olarak nitelendirirken, bir şüpheliyi de gözaltına aldıklarını açıkladı.

Batı Şeria’da evler değerleniyor

Batı Şeria gayrimenkul fiyatları gittikçe yükseliyor. Şehir merkezinin ticari noktaları 2005’ten beri değerini ikiye katladı ve metre kareye 4000$ değerine yükseldi. Fiyatların yükselmesinin en önemli nedenlerinden biri olarak başka ülkelerde yaşayan Filistinlilerin Batı Şeria’da yatırım amaçlı ev alması gösteriliyor. İsrail’in kendi güvenliği için bazı toprakları boş tutulmasını şart koşması, mevcut yerleşim birimlerinin değerlerinin artmasına da neden oluyor.