Ekonomik kriz karşısında Türk Yahudi Cemaati

4 Kasım akşamı gerçekleşen Bilgilendirme Toplantısında söz alan kişilerin yorum ve düşüncelerini geceye katılamayan kişilerle paylaşmak istedik...

Ekonomi
19 Kasım 2008 Çarşamba

Selim AVİYENTE

250 milyon yıl önce şimdiki Meksika körfezi olan yere düşen göktaşı önce Amerika kıtasındaki dinozorları yok etti. Göktaşının atmosfere çıkardığı tozlar güneşi engellediğinden global dünyada var olan yaşam bir daha aynı olmayacak şekilde yok oldu. Bu yokoluş önceden tahmin edilemeyecek sonuçlar doğurarak memeli yaşamın evrilmesine hız verdi ve sonunda insanı oluşturacak olan süreci başlattı.

Amerika`da başlayan ve bütün dünyaya yayılan bu son finansal ve ekonomik buhran acaba gelecekte nelere gebe kim tahmin edebilir? İktisatçıların öngörülerine de pek güvenmemek lazım; zira bir kaçı dışında bugünleri tahmin edebilen olmadı.

Finansal kriz nasıl başladı? Amerika’da varlık fiyatları balon yaparak patladı. Bunları finanse eden çeşitli fonlar ve türevlerinin batması sonucunda kriz Amerikan ve İngiliz bankalarına bulaştı; bunların risklerini alıp uzun sürelerdir yönetici ve hissedarlarına sanal karlar getirmiş diğer gelişmiş ülkelerdeki büyük küçük bankalara da sıçrayarak toptan çöküşün eşiğine geldi.

Parasal bir durum olan finansal kriz, reel sektörü etkileyen ve durgunluğa sokan bir ekonomik krize dönüştü.

Türkiye sınırları içine de giren bu krizin başında mıyız ortasında mıyız tartışması hala devam etmekte.

 

Peki Türk Yahudi Cemaat bireyleri ve kurumları ne durumda?

Türk Yahudi cemaatinin demografik yapısı genel Türk toplumundan daha yaşlıdır. Biz yaşlanan bir cemaatiz. Bundan 20-30 yıl sonra daha az nufusa sahip olmamız kaçınılmaz bir sonuçtur.

Cemaat fertleri tekstil sektörü ağırlıklı iş kollarında çalıştığından, bu sektörün konjonktürel yapısının önceki sıkıntıların üzerine gelen bu krizi daha derin hissetmelerine yol açmıştır.

Emekli olan kesimin büyük olmayan sermayeleri, finans kesiminin ve faiz oranlarının düşmesi, küçük esnafı zor duruma getirmiştir.

Kizbanın topladığı katılım payı sosyal dayanışmanın bir yöntemi olduğundan cemaat üyelerinden azami katkıda bulunmaları istenmektedir. Katkı payları toplanırken kişilerin toplanma yöntemlerinden veya edilen hitaplardan şikâyetleri de yok değil, ancak bunun dışında bir yöntem de bulunamamıştır. Cemaat bu kurumlarda gönüllü çalışıp yardım etmek isteyenlere her zaman ihtiyaç duymaktadır.

Kişilerin son dönemde yaşadığı sıkıntılar herkesin katkılarıyla oluşan kizba havuzunu sığlaştırmış ve cemaat yönetimi gelir gider dengesini tutturmakta zorlanmaya başlamıştır.

Bunun sonuçlarının cemaat hizmetlerinde aksama olarak yansıması kaçınılmazdır.

 

Alınacak önlemler cemaat kurumlarında tartışılıyor!

Tasarruf tedbirlerinin yanında cemaat klüplerinin birleştirilmesi ve sinagogların nöbetleşe açılması da dâhil her olasılık tartışılıyor.

Matan Baseterin yardım yaptığı aile sayıları; okula burs başvuruları gözle görülür bir artıştadır.

Orahayim Hastanesi Türk Yahudi toplumuna ve geniş topluma hizmet vermek için canla başla çalışmaktadır. Cemaat üyelerinin hastanemizin sunduğu imkânlarından tam yararlandığı da pek söylenemez.

Eşdeğer hastanelerden daha uygun fiyatlı olmasına rağmen ne yazık ki bazı cemaatimiz bireyleri sadece yaşlı hasta aile büyüklerinin burada bakımının talebinde bulunmaktadır.

Bu kişiler imkânlarının az olduğunu söylemelerine rağmen kendi hastalıklarında/kontrollerinde daha pahalı hastanelere gitmekten hiç gocunmamaktadır.

Doğumhanede bu sene 500 cıvarında tamamı sağlıklı bebek dünyaya gelmesine rağmen tek bir cemaat üyesi burada doğum yapmamıştır.

İlk cemaat üyesi bebeğin brit- mila/vijola töreni hastane tarafından hediye edilecektir.

Okul bursları verilirken gerçek ihtiyaçlılara ulaşabilmek için titiz incelemeler yapılmaktadır. Başvuru sahiplerini herhangi bir şekilde incitmeden herkesden imkânları doğrultusunda katkıda bulunmaları istenmektedir.

Yaşlı ve muhtaç insanlara yapılan yardımlardan hiç bir şekilde kısıntıya gidilmemekte fakat yenileme tamirat veya kaçınılabilecek ikramlarda azaltma yoluna gidilmektedir.

Cemaatimizde yeşil kartlı üyelerimiz bulunmaktadır. Bunlar cemaatin yetişemediği yerlerde devletimizin imkânlarından yararlanmaktadırlar. Yararlanılan imkânlar çoğunlukla yüksek bütçeli ameliyatlar şeklinde olmaktadır.

Cemaatimizin yüreği geniş insanları her zaman çeşitli kurumlara bağış yaparak isimlerini gelecek kuşaklara bırakma yolunu seçmişlerdir. Bunlar çoğunlukla kalıcı eserlerdir lakin doğal olarak kimse cari giderler için bağış yapmayı düşünmemekte bunlar hep bütçe üzerinde yük olarak kalmaktadır.

Cemaat yurtdışından herhangi bir yardım almadan kendi kendine ayakta durmaya çalışmaktadır. Üzerinde fazla gayrimenkul rantı olmadığından da cemaatte devamlı kaynak sıkıntısı hep olmaktadır.

Cemaat maddi veya manevi her türlü katkıya ihtiyaç duymaktadır. Çalışabilecek veya kendi imkânları olmasa bile fikir vererek ve proje yaratarak maddi olanak yaratabilecek herkesin katkısına bugün ihtiyaç duyulmaktadır.

Gelin siz de bir el verin!