İsrail Ordusu’nda 1000’den fazla Arap görev alıyor

Dünya
19 Kasım 2008 Çarşamba

İsrail Hükümeti tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan istatistiklere göre İsrail Ordusu’nda görev alan İsrailli Arapların sayısı geçen iki yıldan bu yana dört katına çıktığı belirtildi. İki yıl önce 230 kişi olan ordudaki Arapların sayısı, geçen yıl 630, bu yıl ise 1,000 olarak belirlendi. Ayrıca Arap görevlilerin yüzde 80’inden fazlasının bayan olduğu açıklandı.

Ulusal Sivil Örgütü İdaresi’nin başkanı Dr. Reuven Gal konuyla ilgili olarak, “Ulusal vatandaşlık servisine katılan genç Araplar, ülkenin başarılarından dolayı çok tatmin oluyorlar ve kendi ülkelerine yardım etmenin gururunu yaşıyorlar.” açıklamasını yaptı.

İsrailli Araplar ise daha çok maaşlı pozisyonlarda tam zamanlı çalışmayı umuyor. Gal bu konuyla ilgili ise gönüllü olarak çalışan görevlilerle tam zamanlı çalışanların aynı imkânlara sahip olduğunu dile getirdi. Evlerinde yaşayan ve gönüllü çalışan İsrailli Araplar ayda yaklaşık 500 şekel kazanıyor ve bir seneyi tamamladıktan sonra belli miktarda şekel almaya hak kazanıyor.

Hayfa Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Sami Smooha geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili olarak, “Araplar ordudan tahliye edilenlerle aynı konumda olmak istiyor. Aslında hükümet aracılığıyla onlarla aynı imkânlara sahipler. Ayrıca bu konumdan dolayı İsrail’le de ortak bir bağ kuruyorlar” açıklamasını yaptı.

Gal, yönetimin Arap liderliğinden gelebilecek tepkilere karşı İsrailli Arap çekmek için herhangi bir kampanya başlatmadığını söyledi. İsrailli Arap liderler ise bu konuya katılmadıklarını bildirdi. Birleşik Arap Ta’al Partisi’nin başkanı İbrahim Sarsur, “Orduda çalışmak askeri hizmete giriş için bir adımdır. Bunun Arap vatandaşlarına bazı ayrıcalıklar sunduğunu düşünüyoruz; fakat Arap vatandaşlara yapılan ayrımcılık devam ediyor.”  açıklamasını yaptı.