Avrupa’da hahamlara çirkin saldırı

Avrupa’da son iki haftada üç farklı şehirde Yahudi dini liderler saldırıya uğradı

Dünya
19 Kasım 2008 Çarşamba

Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde son dönemlerde artan antisemit saldırılar endişe verici bir seviyeye yükseldi. Son iki haftada üç Yahudi din adamı saldırıya uğradı. Saldırıların ilki, Almanya’nın Berlin şehrinde, 36 yaşındaki Haham Yehuda Teichtel’e,  sekiz öğrencisini taşıdığı bir minivan kullanırken gerçekleşti. Yerel polis kimliği belirlenemeyen iki kişinin bir Mercedes ile minivanı geçerek önünde durduklarını ve ilerlemesini engelleyerek antisemit hakaretler yağdırdığını bildirdi. Daha sonra aracın sürücüsü minivanın üzerine molotov kokteyli attı, ancak şans eseri bombanın patlamaması sayesinde haham ve öğrencileri zarar görmedi.

İkinci saldırı ise Rusya’da, Vladiyostok Hahambaşısı Yisrael Silberstein, şehir merkezinde yürürken gerçekleşti. Yine kimliği belirlenemeyen bir kişi, hahamın kafasına vurarak kendisini bayılttı. Bilincine kavuştuktan sonra sendeleyerek evine varan hahama, çağırdığı ilkyardım ekipleri tarafından beyin sarsıntısı teşhisi kondu. Polis soruşturma başlatırken, Silberstein “Saldırı çok daha kötü sonuçlanabilirdi,” dedi.

Üçüncü saldırı ise Çek Cumhuriyeti’nde üç dazlağın Haham Michael Yeruham’a saldırması ile gerçekleşti. Altı yıldır ailesiyle birlikte Prag’da yaşayan Yeruham, görevinin bir parçası olarak kaşerut denetlemesi yapmaya gittiği bir lokantadan çıkarken saldırıya uğradı. Yeruham yaşadıklarını şöyle anlattı: “Biri beni tekmeledi. Kendimi korumaya çalıştım, eskiden ordudaydım ve biraz “krav maga” hatırlıyorum. Sonra lokantaya geri döndüm ve yardım çağırdım. Bu arada iki tane taş attılar, biri ayağıma diğeri de lokantanın kapısına çarptı. Taşları onlara geri attık. Koşmaya çalışırken Yahudi cemaatinin güvenlik görevlilerine çarptılar, onlar da polisi çağırdı. Adamlar tutuklandı ve Yahudilere zarar vermek için geldiklerini itiraf ettiler.”

Antisemitizmle Mücadele Koordinasyon Forumu (The Coordination Forum for Countering Anti-Semitism -CFSA ) bu tür saldırıların artışıyla ilgili kaygılarını dile getirdi. Bu artışın bir açıklaması olarak görülen küresel ekonomik krizin, antisemitlere Yahudileri suçlamaları için bir bahane sunduğu düşünülüyor.

Bu yaşananların yanı sıra, birçok Avrupa kentinde rapor edilen Yahudi evlerine ve Holokost anıtlarına yönelik saldırılarında büyük oranda arttığı ifade edildi.