Araştırmalar, Kadima ile Likud’u başa baş gösteriyor

İsrail’de yapılan kamuoyu yoklamaları, yapılacak genel seçimlere Livni’nin Kadima’sı ile Netanyahu’nun Likud’unun başa baş gireceğini gösteriyor

Dünya
19 Kasım 2008 Çarşamba

Son günlerde, İsrail politik partileri çok hareketli günler yaşarken, yapılan kamuoyu yoklamaları da halkın nabzını tutmaya devam ediyor. Tel Aviv Üniversitesi İstatistik Bölümü, sonuçlarını hafta başında açıkladığı bir araştırmayla, bugün İsrail’de genel seçimler olduğu takdirde sonuçların nasıl olacağına dair kamuoyuna bir ışık tuttu.

Araştırma sonuçları, günümüzde olacak bir seçimde İsrail’in meclisi Knesset’in 61 koltuğunun sahibinin sağ partiler, 58 koltuğunun sahibinin ise sol partiler olacağını gösterdi.

Araştırmanın ortaya koyduğu diğer ilginç bir sonuç ise, 2006 seçimlerinde İşçi Partisi’ni destekleyenlerin %30’nun (Knesset’te altı koltuğa eşit) bu seçimde Kadima’ya, 2006’da Kadima’yı destekleyenlerin %20’sinin ise bu seçimde Likud’a oy vereceklerini belirtmeleri.

Kamuoyu yoklamaları, yapılacak seçimlerde Likud ile Kadima’nın 31 koltuğa, İşçi Partisi’nin ise yaklaşık 16 koltuğa sahip olacağını gösteriyor.

Sonuçlar, Knesset’in önde gelen iki partisi, Kadima ile Likud’un başa baş olduğunu ortaya koyuyor. Önümüzdeki günlerde yaşanan gelişmeler, iki partinin oy oranlarını kolayca değiştirebilir.

Likud’un, 2006 seçimlerine göre artan oy oranının Şas ve Ulusal Birlik Partisi’nin destekçilerinden geldiği belirtiliyor. Diğer taraftan İşçi Partisi ve onun lideri Ehud Barak’ın büyük bir kan kaybı yaşadığı ortaya çıkıyor. Kamuoyu yoklaması İşçi Partisi’nin Şas ile birlikte ülkenin en büyük dördüncü partisi pozisyonun paylaştığını gösterdi.