Kısa kısa...

Dünya
12 Kasım 2008 Çarşamba

Y. Zelanda’nın yeni başbakanı değişim sloganı ile geldi

Ekonomik krizden oldukça etkilenen ülkelerden biri olan Yeni Zelanda, ülkeyi krizden çıkarabilmek için Yahudi bir başbakana görev verdi. Eski başbakan Helen Clark’a karşı sandıkta ezici bir galibiyet elde eden John Key milyoner bir broker. Key’in annesi Ruth Lazar ise Avusturya’da göç etmiş bir Yahudi. John Key de, annesi gibi, 5000 kişilik Y.Zelanda Yahudi cemaatinin aktif bir üyesi olarak biliniyor. Key’in seçim kampanyasındaki sloganı, ABD’nin yeni başkanı Obama gibi “değişim” idi.

Almanya’da hahama antisemit saldırı

Almanya’da antisemitizm yükselişte. Geçtiğimiz hafta, 36 yaşındaki bir haham, Berlin’de arabasını kullanırken saldırıya uğradı. Sekiz Yahudi üniversite öğrencisi de tacize uğradıkları gerekçesiyle polise başvurdu. Geçtiğimiz yıl, Almanya’da antisemitizm kaynaklı şiddet olayları yüzde dokuz oranında arttı. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada bu oranın 2008 yılının ilk yarısında da yükseldiğini açıkladı.

Varşova Gettosu Londra’da sahneleniyor

Müzikalleri ile ünlü Londra şehri, bu kez değişik bir müzikal sahnelemeye hazırlanıyor. Yeni Londra Tiyatrosu, iki hafta içinde Varşova Gettosu’nu konu alan bir müzikal için perdelerini açacak. Müzikal, on yaşındaki bir çocuğun gözünden 1942 yılında gettonun içindeki bir tiyatro grubunun sahneye koydukları oyunlarla gettonun içindeki umudu ayakta tutmaya çalışmalarını konu alıyor. “Düşünebiliyor musun?” isimli oyunun yönetmeni ise Tim Sheader.Hollanda’nın “nazi” gemisine tepki

Hollanda'nın "nazi" gemisine tepki

Hollanda Hükümeti’nin 800.000 euro harcayarak inşa ettirdiği dünyanın en büyük gemisine bir Nazi subayının ismi veriliyor. Naziler için üretim yapan bir sanayici ve aynı zamanda bir SS Subayı olan Pieter Schelte’nin ismi, 2010 yılında suya inecek dünyanın en büyük ticaret gemisine veriliyor. Şu anda yapım aşamasında olan gemiye bu ismi koyan ise, gemiyi yapan şirketin başında olan oğlu Edward Heerema. Ancak Hollanda savcılığı, bu ismin birçok kesimi rahatsız edeceğini belirterek değiştirilmesi için dava açmaya hazırlanıyor.