Hizbullah: ‘BM Dinlerarası Konferansı bir aldatmaca’

Dünya
12 Kasım 2008 Çarşamba

Birleşmiş Milletlerin Medeniyetlerin Diyalogu konulu Dinlerarası Konferansı salı günü New York’da başladı. Hizbullah sözcüsü toplantıyı Arap dünyasına İsrail ile ilişkilerini düzenleme mesajı verme toplantısı olarak nitelendirdi.

Londra kaynaklı al-Quds al-Arabi gazetesi sözcünün fikirlerine yer vererek konferansın dinlerarası diyalog ile hiçbir ilişkisi olmadığını, Arap dünyasına İsrail’i Ortadoğu’nun meşru bir parçası olarak kabul ettirme toplantısı olduğunu yazdı.

Sözcü BM yetkililerini Suudiler tarafından başlatılan organizasyona İsrail Devlet Başkan Şimon Peres’i davet etmesinden dolayı suçladı ve İsrail’in tüm Yahudi halkının temsilcisi olarak kabul görmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz cuma günü bir Suudi Arabistan yetkilisi ülkesinin İsrail’i organizasyona davet etmediğini, BM’in daveti gerçekleştirdiğini belirtmişti.

11-13 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen konferansa, Peres ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni katılarak İsrail’i temsil ediyorlar.

Konferansa katılacağını açıklayan diğer devlet adamları arasında Suudi Arabistan kralı Abdullah, ABD Başkanı George Bush, İspanya Kralı Juan Carlos, Kuveyt Emiri Sabah Al-Ahmetal-Sabah, Lübnan Başkanı Mişel Süleyman, ve Ürdün Kralı Abdullah da var. 

Katılımcılar Yahudilik, Müslümanlık ve Hıristiyanlığın yanı sıra dünyada inanılan diğer dinleri de tartışmak üzere bir araya gelecekler. Suudi kralı tarafından başlatılan konferans girişimi, Temmuz ayında gerçekleştirilmiş Madrid Dinlerarası Konferansı’nın devamı niteliğini taşıyor.