Rabin 13 yıl sonra yüz binlerle anıldı

On üç yıl önce aşırı sağcı bir genç tarafından vurularak öldürülen Yitzhak Rabin, İsrail’deki Rabin Meydanı’nda 100 bin kişilik bir törenle anıldı. Törende yapılan konuşmalara birlik ve barış çağrısı hakimdi

Dünya
12 Kasım 2008 Çarşamba

İsrailli liderler, geçtiğimiz Cumartesi günü Tel Aviv’de gerçekleştirilen Yitzhak Rabin’i anma töreninde daha az şiddetin yaşandığı bir toplum ve ulusal birlik için çağrıda bulundu. İsrail’in Tel Aviv kentindeki Rabin Meydanı, diğer kentlerden de gelen binlerce kişi tarafından tıklım tıklım doldu.  Törene katılanlar barış ve hoşgörü yazılı pankartlar taşıdı.

Yitzhak Rabin, 4 Kasım 1995’te, bir barış gösterisi sırasında, Rabin’in Filistinliler ile barış politikasına tepki duyan Yigal Amir adlı aşırı sağ görüşlü bir Yahudi öğrenci tarafından vurulmuştu. Ölümünün 13. yılında düzenlenen bu seneki törene, Devlet Başkanı Şimon Peres’in yanı sıra Kadima lideri ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi Genel Başkanı Ehud Barak da katıldı.

Törende konuşan Tzipi Livni, “Geçmiş nefretler için ağır bir bedel ödedik, ancak bugün buraya daha farklı şeyler yapabileceğimize inandığımı söylemek için geldim. İsrail’i siyasi çatışmaların kurşunla ve şiddetle sonlanmadığı bir yer haline getirebiliriz.”dedi. Livni, diğer konuşmacılar gibi tüm ulusu bir araya gelmeye davet etti. “On üç yıl önce sarf edilenlerden daha birleştirici kelimeler yok: Barışa evet, savaşa hayır”.

Devlet Başkanı Şimon Peres de konuşmasında benzer bir mesaj verdi. Peres, “Bir krizle karşı karşıyayız. Bunu gizlemeye çalışmak boşuna. Aramızdaki uyuşmazlıklar kötüleşti ve bu İsrail Devleti’nin harikulade toplumsal dokusunu zedeliyor.” dedi. Bir uyarıda değil ricada bulunmaya geldiğini belirten Peres, gelecek sene Rabin meydanında bu anının parçası ya da ortağı olmayan, tetiği çekmeyen, ancak bu ulusal günün parçası olmak isteyecek kişileri de görmek istediğini, böylece bütün bir ulus olarak şiddetin kınanacağını söyledi.

Peres, geçmişte her ikisinin de İsrail’i barış ve güven içinde bir geleceğe taşıma hayaliyle hareket ettiklerinden bahsederek Rabin’in cesaret ve kararlılıkla, korkusuz ve tereddütsüz bir şekilde yürüdüğünü anlattı. Rabin’in hayalinin gerçekleştirileceğine inandığını belirten Peres, o korkunç cinayet gecesi sönükleşen umut ışığının yok olmadığını ve asla yok olmayacağını vurguladı.

Yitzhak Rabin’in kızı, Eski Savunma Bakanı Yardımcısı Dalia Rabin de toplanan kalabalığa teşekkür etti. “Baba, hepimiz buraya ışığını koruduğumuzu ve hep korumaya devam edeceğimizi açıkça ve yüksek sesle söylemeye geldik.” dedi. İsrail halkını 10 Şubat’ta gerçekleşecek ulusal seçimlerde sorumlu davranarak ‘nefreti yok edecek ve sessiz çoğunluğa umut ve refah getirecek” bir lidere oy vermeye davet etti. Köleliği ve siyahlara karşı ayrımcılığı ortadan kaldırmaya çalışan Başkan Abraham Lincoln’u soğukkanlılıkla öldüren Amerikalıların, bundan ancak 140 yıl sonra Afro-Amerikalı genç, parlak ve eğitimli birini 44. başkanı olarak seçtiklerine değinen Rabin, “140 yılımız yok” dedi.

İsrail solundaki tüm partilerin ve gençlik örgütlerinin katıldığı törende, sağ kesimden politikacıların bulunmaması dikkati çekti. Törende, türlü müzik grupları ve sanatçılar da barış şarkıları söylediler.