SANATTA KISA KISA...

5 Kasım 2008 Çarşamba

Ghetto’da müzikli geceler    

7 Kasım Cuma akşamı Ghetto, Samba ustası Jozi Levi’yi ve 5 yıl önce kurmuş olduğu, ülkemizin ilk ve tek Batucada grubu Bate Bumbo kalabalık kadrosuyla ağırlayacak. Aynı gecede, Jozi Levi’nin yeni müzikal projesi Brasil Project; sahnede Brezilya’nın Samba, Bossa Nova, Bahiao ve Pagode akımlarından oluşan bir müzik ve dans şöleni yaşatacak.

15 Kasım Cumartesi akşamı ise aynı mekanda Tel Aviv’in yüksek enerjili reggea hareketi DUB L.F.O.’yu seyredebilirsiniz. Müzikleri ve fikirleriyle binlerce insanı çoktan etkisi altına alan DUB L.F.O. bazı eleştirmenler tarafından ünlü dub producerı Adrian Sherwood’un baş yapıtı “Becoming a Cliche”ye bir cevap olarak görülüyor.  Bilgi için: www.ghettoist.net

 

Aaron Kohen’in yeni albümü: Allah’a Övgüler/Şevahot Lael

Daha evvel Kalan Müzik tarafından yayınlanan Maftirim albümünde, 16. yüzyılda Edirne Mevlevileri ile Hahamlar arasındaki eşsiz müzik geleneğinin albüme kaydedilmesine vesile olan Aaron Kohen’in yeni solo albümü “Allah’a Övgüler”, Osmanlı’dan Günümüze Türkiye’deki İbrani ayinlerinden müzikleri içeriyor. Kohen’in, 15. yüzyıldan bu yana İstanbul sinagoglarındaki, Türk musikisinin ezgileriyle sinagog’lardaki İbrani dinsel müziğinin bütünleştiği, makamla okuma tarzını yansıttığı ve kapsamlı bir kitapçıkla birlikte piyasaya sunulan albümde Aaron Kohen’e, Yansımalar grubundan A.Şenol Filiz (ney) ve Birol Yayla’nın (tanbur) önderliğinde Taner Sayacıoğlu (kanun), Derya Türkan (kemençe), Samim Karaca (ud), Fahrettin Yarkın (daire) gibi usta müzisyenler eşlik ediyor.

Albümde yer alan son eser “Anoten”, İbrani müziğinin yanı sıra, siyasi tarih açısından da önem taşıyor: “Cumhurbaşkanını Kutsama Duası” manasına gelen “Anoten”, Türkiye’de yaşayan Museviler’in, ülkenin birliği, mutluluğu ve huzuru adına, cumhurbaşkanına atfen, onun da adını zikrederek, sinagoglarda, özellikle düğün merasimlerinde, Yedi Kutsama Duası’ndan (Şevd-Berahot) sonra okudukları son dua olarak bir minnet duası anlamına geliyor.

 

Metin Serezli, Yeşim Alıç’a tiyatrokare’de “ Kim O” Diyecek

Tiyatrokare  16.  mevsimine  2 Kasım Pazar günü, kısa bir süre için her Pazar 19.00 ve Salı 20.30’da,  Profilo Kültür   Merkezi Salon 1'de  sunacağı “KİM O” adlı komediyle  başladı.

 Geçen yıl Metin Serezli'ye Afife Jale ve Sadri Alışık En İyi Komedi Oyunları'nda yılın oyuncusu adaylığını kazandıran "KİM O"  adlı duygusal komedide, Serezli’ye bu yıl Yeşim Alıç eşlik edecek.  İstanbul Devlet Konservatuarı Tiyatro Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Yeşim Alıç, aynı zamanda bugüne kadar pek çok tiyatro koreografisine imza atan, Alvin Ailey Dans Tiyatrosu’nda deneyim kazanmış bir  koreograf ve dans sanatçısı sıfatını taşıyor.

Ray Cooney ve Gene Stones'un kaleme aldığı, Ragıp Yavuz'un uyarladığı, Nedim Saban'ın sahneye koyduğu oyunda, kapalı dünyasında yaşayan tutucu bir memurun, hamile bir  genç kızla tanışarak, dünyayı yeni bir gözle görmeye başlaması anlatılıyor. Bilgi için: 533 6852591 www.tiyatrokare.com.tr

Metamorfoz

Sanatçılar Michael Snow, David Altmejd, Raphaëlle de Groot, Jérôme Fortin, Isabelle Hayeur, Mark Lewis, Jocelyn Robert, Rober Racine, Glenn Gould'un Metamorfoz kavramını irdelediği karma sergi "Metamorfoz" 07 Kasım- 20 Aralık tarihlerinde Akbank Sanat'ta görülebilir. Küratörlüğünü Louise Déry'nin yaptığı sergide sanatçıların, pasif bir tanık olmaktan uzak bir biçimde dünyanın tantanasının yarattığı sarsıntıları bir sismograf gibi kaydettiğine şahit olacaksınız.

 Sergi kapsamında Akbank Sanat'ta iki farklı video gösterisi de gerçekleşecek. 6 Kasım, saat 16:00'da başalayacak ilk gösterinin küratörü Louise Déry. Bu gösteride, uluslararası arenada tanınan ve ilk defa Türkiye'de bir sergiye katılan Michael Snow'un video çalışmaları gösterilecek. 7 Kasım Cuma saat 18:00'de başlayacak olan video gösterisinde ise dünyanın pekçok ülkesinden önemli sanatçıların çalışmalarını görme şansınız olacak.  Sergiye katılan Michael Snow, Mark Lewis, David Altmejd, Isabelle Hayeur, Raphaëlle de Groot, Jérôme Fortin, Jocelyn Robert, Rober Racine ve Glenn Gould İstanbul'da daha önce hiç görülmemiş işlerini kentin etkileyici akışına geçici olarak bırakacaklar. Bilgi için: 0212 286 2690

 

‘Dario Moreno’suz 40 Yıl’

Ülkemizde çok sevilen, şarkıları dillerden düşmeyen usta yorumcu Dario Moreno’nun kariyeri boyunca yorumladığı en iyi şarkılarından oluşan ‘Dario Moreno’suz 40 yıl’ ODEON etiketiyle ve JOY TÜRK’ün radyo sponsorluğunda  bu hafta piyasalarda olacak. İzmir’de doğmuş, büyümüş, 1 Aralık 1968 tarihinde kaybettiğimiz bu efsane yorumcunun ölümünün 40. yılına denk gelen albüm, Türkçe, Fransızca ve İspanyolca toplam 21 şarkıdan oluşuyor. ‘İstanbul’un Kızları’, ‘Sarı Kanaryam’, ‘Deniz ve Mehtap’ ve ‘J'ai ma tete qui tourne’ gibi eşsiz şarkıları bir araya getiren albümü, dinleyenlere keyifli bir nostalji yaşatacak. Albümün hazırlıklarında sanatçının uzun yıllar menajerliğini de yapmış olan Erkan Özerman tüm arşivini açarak, anılarını paylaşarak büyük katkıda bulundu.

Bilgi için:

0535 368 28 32