Haftanın İzi

Bu haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
5 Kasım 2008 Çarşamba

Afrika

• D. Kongo: Yardımlar tekrar başlıyor

Uluslararası yardım kuruluşları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde isyancıların saldırıları nedeniyle ara verdikleri faaliyetlerine yeniden başlama kararı aldı. İlk olarak BM, gıda ve tıbbi yardım taşıyan konvoy gönderecek.

• Somali: Patlamalar sürüyor

Somali’nin kuzeyindeki yarı özerk Puntland Eyaleti’nde bulunan Bosasso’taki iki patlamada İçişleri Bakanlığı binasının isabet alındığı kaydedildi. Ülkede toplam beş ayrı patlama meydana geldi, 28 kişi hayatını kaybetti.

• Liberya: Eski cumhurbaşkanının oğlu işkenceden suçlu bulundu

Ülkenin eski Cumhurbaşkanı Charles Taylor'ın oğlu Charles Taylor Jr. ABD'de bir mahkeme tarafından, işkence ve yargısız infazlardan suçlu bulundu. Miami'de yargılanan Taylor, 1999 ile 2002 yılları arasında babasının hükümetine bağlı Terörle Mücadele Birimi adlı birliğe dahil olduğu belirtildi. Bu birliğin, sistematik bir şekilde hükümet muhaliflerine işkence yaptığı ve öldürdüğü dile getirildi.

Amerika

• Şili: Sağlık skandalı

Şili Sağlık Bakanı Maria Soledad Barria, ülkenin kuzeyindeki İquique’de bir hastanenin onlarca AIDS hastasına HIV taşıdıklarını bildirmediğinin ortaya çıkması üzerine görevinden istifa etti. Barria’nın yerine yardımcısı Jeanette Vega vekalet edecek.

• Venezüella: Chavez’e tehdit

Devlet Başkanı Hugo Chavez, bu hafta Salvador'da düzenlenecek XXVIII. İbero-Amerika zirvesine, kişisel güvenliği nedeni ile katılmayacağını açıkladı.

• Honduras: Sel ve toprak kayması

Şiddetli yağışların neden olduğu sel ve toprak kaymalarında can kaybı 33 olarak açıklandı. On altı kişi hala kayıp. Bölgeden 42 binden fazla insan tahliye edildi.

 

Asya

• Çin: Barış sinyalleri

Çin'in Tayvan'la ilişkilerinden sorumlu en üst düzey yetkilisi Chen Yunlin, iki ülke arasındaki ekonomi ve ulaşım konularını görüşmek üzere Tayvan'a gitti.

• Çin: Toprak kayması

Ülkenin güneybatısında yer alan Yunnan Eyaleti’nin Chuksong kenti yakınlarında meydana gelen toprak kaymasında 15 kişi öldü, 34 kişi kayboldu.

• Azerbaycan: Barış için önemli adım

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Rusya Lideri Dmitri Medvedev'in girişimiyle buluştu. Aliyev ve Sarkisyan, Yukarı Karabağ sorununa barışçıl çözüm için bir deklarasyon imzaladı.

• Güney Kore: Mali kriz

Güney Kore hükümeti ekonomiyi canlandırmak için piyasalara yaklaşık on bir milyar Dolar aktaracağını açıkladı.

• Rusya Federasyonu: Lider değişikliği

Başkan Dmitri Medvedev, Çeçenistan sınırında bulunan İnguş Cumhuriyeti Lideri Murat Ziyazikov'u görevden alarak yerine Ural Volga askeri bölgesi komutanlarından Yunus Bek Yevkurov’u atadı.

 

• Pakistan: ABD’ye uyarı

Savunma Bakanı Ahmed Muhtar, ABD ordusunun Pakistan topraklarında militanları hedef alan füze saldırılarının ülkedeki Amerikan karşıtlığını tırmandırabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa

• AB: Görev suiistimali yok

IMF yaptığı toplantıda, Başkan Strauss-Kahn'ın çalışanlarından biriyle evlilik dışı ilişkiye girmesinin büyük bir hata olduğuna, ancak kayırma ya da görevi suiistimal olmadığından görevde kalabileceğine karar verdi.

• İngiltere:  IMF’ye destek çağrısı

İngiltere Başbakanı Brown, Körfez ülkelerinden, zor durumdaki ülkeleri kurtarmak için kullanılacak IMF rezervlerine katkıda bulunmalarını istedi. Brown, krizi durdurmanın herkesin çıkarına olduğunun altını çizdi.

• Hırvatistan: 28. üye olacak

AB, Hırvatistan’a üyelik görüşmelerini tamamlaması için ilk kez bir tarih vermeye hazırlanıyor. Hırvatistan örgütlü suç ve yolsuzluk konularındaki kriterlere uymayı başarırsa, 2011’de birliğin 28. üyesi olabilir.

• İspanya: ETA yandaşlarına dava

Ulusal Mahkemesi Yargıcı Baltasar Garzon, ETA’ya bağlı olmak ve 1998-2006 yılları arasında terör örgütünün tehditle haraç toplamasına yardımcı olmakla suçladığı 24 kişi hakkında dava açtı. Suçlananlar arasında yer alan Azkoyen adlı firmanın eski yönetim kurulu başkanı ve 4 eski yönetim kurulu üyesinin, ETA’ya 222 bin Euro ödemekle suçlandıkları açıklandı.

 

Ortadoğu

• Irak: Konvoya saldırı

Başkent Bağdat'ta Çalışma Bakanının bulunduğu konvoya düzenlenen intihar saldırısında en az 11 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Görgü tanıklarının ifadesine göre intihar eylemcisinin, patlayıcı maddelerle yüklü arabayı bakanın bulunduğu taşıt konvoyuna doğru sürdü. Çalışma bakanlığı sözcüsü, Bakan Mahmud Cevad el-Radi'nin olaydan yaralanmadan kurtulduğunu açıklandı.

• İran: Ahmedinecad hasta

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, aşırı çalışmaktan hasta düştü. Ahmedinecad'ın hastalığı hakkındaki söylentiler, devlet başkanı seçiminde yeniden aday olup olmayacağı konusunda da kuşkular yaratıyor.

• İran: Deprem ile sarsıldı

Ülkenin güneyi 5.0 büyüklüğündeki depremle sarsıldı, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybının olmadı.

 

Amerika / ABD

ABD seçimleri öncesinde

ABD'de başkanlık seçimlerine saatler kala, kampanyalar kilit eyaletler üzerine odaklandı.

Demokrat aday Barak Obama, Florida, Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerinde seçmenlere seslendi.

Bu eyaletlerin oyu Obama için çok önemli çünkü tümü 2004 seçimlerinde tercihlerini Cumhuriyetçilerden yana kullanmışlardı. Cumhuriyetçi aday John McCain ise doğuda Florida'dan başlayıp batıda Arizona'da sona ermek üzere toplam yedi eyalette konuşmalar yaptı.

Yapılacak seçimlerde ABD'nin 44'üncü başkanı belirlenecek. 40'a yakın eyalette seçmenlerin renkleri belli ancak Ohio, Virgina, Florida, Nevada, Indiana gibi kalan 10 eyalet yarışın galibini belirleyecek. 1964'ten bu yana Ohio'nun seçtiği aday başkanlık koltuğuna oturan aday oldu bu sebeple bu eyalet seçim kampanyalarında önemli bir yer teşkil ediyor. Seçmenin oyunu etkilemek için Barack Obama Ohio'da, McCain ise komşu Pennsylvania'da mitingler düzenledi. Obama, Ohio'da yaptığı konuşmada "Amerika'yı değiştirmeye iki gün kaldı" derken; McCain ise Pennsylvania'da kalabalığa herkesin kapılarını çalmaları çağrısında bulundu ve "Yardımınızla kazanabiliriz." diye konuştu.

Bu sırada John McCain'in başkan yardımcısı adayı Sarah Palin bir telefon şakasına kurban gitti. Kanadalı komedyen Marc Antoine Audette, Sarah Palin'i telefonla arayarak kendini Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy olarak tanıttı. Altı dakikalık konuşma boyunca konuştuğu kişinin bir radyo sunucusu olduğundan şüphelenmeyen Palin kendisini sekiz yıl sonrasının başkanı olarak gördüğünü açıkladı.