Hizbullah’a karşı casusluk yapan Lübnanlı yakalandı

Lübnan gazetelerinden birinde yer alan habere göre Lübnan asıllı Ali Jarah, İsrail lehine casusluk yaptığı gerekçesi ile geçen temmuz ayında Hizbullah tarafından kaçırıldı, ardından Beyrut polisine teslim edildi

Dünya
5 Kasım 2008 Çarşamba

Pazartesi günü Lübnan’ın günlük gazetelerinden El-Akbar’da yayınlanan bir habere göre Hizbullah, İsrail için casusluk yaptığını iddia ettiği Ali Jarah’ı Lübnan yetkililerine teslim etti. Lübnan ordusunun gazeteye verdiği rapora göre, yazın Jarah ile birlikte Mossad için çalıştığı iddia edilen iki kişi daha Hizbullah tarafından tutuklanmıştı. Raporda bu kişilerin çok önemli iletişim ekipmanlarının ve kameralarının olduğu bildirildi.

Lübnanlı yetkililer El-Fetih üyesi olan Ali Jarah’in İntifada sonrasında İsrail için El-Fetih ile ilgili bilgi topladığını, 1980’den beri de Hizbullah’ın önemli üyelerini takip ettiğini ve Hizbullah ile ilgili bilgi aktardığını bildirdi.

Yetkililer, geniş çapta yapılan soruşturma sonucunda, Jarah’ın ve kardeşi Yusuf’un İsrail için casusluluk yaptığını itiraf ettiğini dile getirdiler. Ancak Lübnan polisi Jarah’ın bir sabotaj ya da bombalı saldırı eylemine katılıp katılmadığı ile ilgili bir bilgiye ulaşmadıklarını bildirdi. ?

Yigal Amir röportajına büyük tepki

İsrail eski Başbakanı Rabin’in öldürülmesinin yıldönümünde katili Yigal Amir ile yaptıkları bir röportajı yayınlamayı planlayan İsrail televizyonu, gelen tepkiler üzerine bu kararından vazgeçti

İsrail eski Başbakanı Yitzhak Rabin’in ölüm yıldönümü yaklaşırken, Kanal 2 televizyonu Rabin’in katili Yigal Amir ile yaptıkları röportajı yayınlamayacaklarını açıkladı. Bu kararın nedeni, röportajın ön gösterimlerinin ve reklamlarının kanalda yayınlanmaya başlamasının ardından kamuoyunun gösterdiği olumsuz tepki olarak açıklandı.

Kanal 2, geçtiğimiz hafta sonunda yayınlamayı planladığı röportaj öncesinde, söyleşinden otuz saniyelik bir bölümü izleyicilerine sundu. Röportajın bu bölümünde Amir, yaptığından pişmanlık duymadığını dile getiriyordu. Ancak bu kısa gösterim bile büyük ses getirdi.

Röportaj, hem halktan hem de politik çevrelerden büyük tepki gördü. Şimdi Barış adlı örgütün Genel Sekreteri Yariv Oppenheimer televizyon kanallarını Amir röportajını yayınlamamaya çağırırken, Milletvekili Zevulun Orlev, Rabin’in katilinin boykot edilmesi gerektiğini belirtti. Savunma Bakanı Ehud Barak ise, Amir’in kesinlikle kamuoyu ile diyalog içinde olmaması gerektiğini savundu. Devlet Başkanı Şimon Peres ise, “Günümüzde suçlular ünlü oluyor,” diyerek satır aralarında televizyon kanallarını suçladı.

Kanal 2’nin röportajı Yigal Amir’in bugüne kadar medya ile yaptığı ilk röportaj oldu. Kanal yetkililerinin verdiği bilgilere göre Amir, yaptığından pişman olmadığını ve Filistinlileri daha iyi anladığını belirtiyor. Amir, ayrıca Yitzhak Rabin’i öldürdüğü gün ile ilgili olarak, “O tarihlerde Dışişleri Bakanı olan Şimon Peres’e de ulaşma fırsatım vardı. Ancak Oslo Anlaşması’ndaki temelindeki kişinin Rabin olduğunu biliyordum,” demiş.