Suriye, Lübnan’a geri mi dönüyor?

2005 yılında askerlerini Lübnan’dan çeken Suriye son günlerde Lübnan sınırına önemli ölçüde asker konuşlandırdı. Başta ABD, Suriye’nin yeniden Lübnan’a girmesinden endişe ediyor

Dünya
5 Kasım 2008 Çarşamba

Suriye geçtiğimiz hafta sonu, doğu Lübnan sınırına 3000 kadar asker ve ağır silahlarla büyük bir yığma gerçekleştirdi.

Yaşanan askeri hareketliliğin sebebi Lübnan sınırından Suriye’ye gerçekleştirilen kaçakçılığın önüne geçmek olarak açıklanırken, bölgeden uzmanlar, Suriye’nin bu çapta bir askeri birliği sınıra yığmasını, geçmişte Lübnan’da askeri varlığa sahip Suriye’nin yeniden ülkeye asker sokma hazırlığı olarak yorumladı.

Geçtiğimiz Eylül ayında da Suriye doğu Lübnan sınırına on bin asker ve çok sayıda tank getirmiş ve ülkenin Devlet Başkanı Başer Esad, bizzat ordunun sınır boyunca gerçekleştirdiği tatbikatı yerinde izlemişti.

Eylül ayında yaşanan hareketliliğe sebep olarak da bölgede gerçekleşen uyuşturucu kaçakçılığı ve artan suç olayları gösterilmişti.

Suriye birlikleri Lübnan’ın en büyük ikinci şehri olan Tripoli yakınlarında konuşlanmış durumda. Bu şehrin bir diğer özelliği de, El-Kaide’nin bu şehirde bir üs oluşturma çabası. Geçtiğimiz günlerde Şam Havaalanı yolunda meydana gelen bir patlamada on yedi kişi hayatını kaybetmişti. Suriye yönetimi bu saldırının ardında aşırı İslamcı bir örgüt olduğunu düşünüyor ve bölgesinde El-Kaide’nin etkinliğine son vermeye çalışıyor.

El-Kaide’ye bağlı sunni Salafi örgütü geçtiğimiz yıllarda da Kuzey Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarına sızarak çatışmalara neden olmuştu.

ABD, Suriye’nin Lübnan sınırına asker yığmasından büyük rahatsızlık duyduğunu belirterek, 2005 yılında Lübnan’dan çıkan Suriye’nin yeniden bu ülkenin kontrolünü ele geçirmeye çalışmasından endişe ettiğini belirtti. ABD, 2006 yılından beri güçlenmesi için Lübnan Ordusu’na büyük miktarda yardım gerçekleştiriyor.

Ancak Suriye uzmanı Dr. Barry Rubin’e göre yapılan tüm yardımlara rağmen Lübnan içinde Hizbullah-Suriye-İran etkisi her geçen gün daha çok artıyor. Lübnan Hükümeti de her geçen gün Suriye ve Hizbullah’a daha çok ödün vermek zorunda kalıyor.

Suriye’nin amacının bu baskıyı arttırmak ve bir sonraki Lübnan seçimlerinde Suriye ve Hizbullah görüşüne bir yönetimin Lübnan’da iktidara getirmek olduğu da Rubin’in görüşleri arasında. Ancak Rubin Suriye’nin yeniden Lübnan’ı işgal edeceği fikrine katılmıyor.

Öte yandan Suriye üzerinden alınan uydu fotoğraflarında bu ülkenin Irak sınırındaki askerlerini bu bölgeden çektiği saptandı. Daha önce Irak’a El-Kaide üyesi militanların girmesini engellemek için ABD, Suriye’den bu bölgede askeri birlik bulundurmasını talep etmişti.

Bu hareketin, geçtiğimiz haftalarda Amerikalı özel birlik komandolarının Suriye’nin Sukkariya kasabasında üst düzey bir El- Kaide liderine yönelik gerçekleştirdikleri operasyona bir cevap olduğu belirtiliyor. Ancak Suriye hükümeti Irak sınırından asker çekme gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.