Yigal Amir söyleşisine büyük tepki

İsrail eski Başbakanı Yitzhak Rabin’in öldürülmesinin yıldönümünde katili Yigal Amir ile yapılan bir söyleşiyi yayınlamayı planlayan İsrail televizyonu, gelen tepkiler üzerine bu kararından vazgeçti

Dünya
5 Kasım 2008 Çarşamba

Kanal 2, geçtiğimiz hafta sonunda yayınlamayı planladığı röportaj öncesinde, söyleşinden otuz saniyelik bir bölümü izleyicilerine sundu. Röportajın bu bölümünde Amir, yaptığından pişmanlık duymadığını dile getiriyordu. Ancak bu kısa gösterim bile büyük ses getirdi.

Röportaj, hem halktan hem de politik çevrelerden büyük tepki gördü. Şimdi Barış adlı örgütün Genel Sekreteri Yariv Oppenheimer televizyon kanallarını Amir röportajını yayınlamamaya çağırırken, Milletvekili Zevulun Orlev, Rabin’in katilinin boykot edilmesi gerektiğini belirtti. Savunma Bakanı Ehud Barak ise, Amir’in kesinlikle kamuoyu ile diyalog içinde olmaması gerektiğini savundu. Devlet Başkanı Şimon Peres ise, “Günümüzde suçlular ünlü oluyor,” diyerek satır aralarında televizyon kanallarını suçladı.

Kanal 2’nin röportajı Yigal Amir’in bugüne kadar medya ile yaptığı ilk röportaj oldu. Kanal yetkililerinin verdiği bilgilere göre Amir, yaptığından pişman olmadığını ve Filistinlileri daha iyi anladığını belirtiyor. Amir, ayrıca Yitzhak Rabin’i öldürdüğü gün ile ilgili olarak, “O tarihlerde Dışişleri Bakanı olan Şimon Peres’e de ulaşma fırsatım vardı. Ancak Oslo Anlaşması’ndaki temelindeki kişinin Rabin olduğunu biliyordum,” demiş.