Kristallnacht’ın 70. yılı anılıyor

9 Kasım 1938 gecesi Nazilerce, Yahudi ev, işyerleri ve sinagoglarına yönelik kanlı ve ölümcül saldırıların başladığı Kristallnacht (Kristal gece) 70. yılında tüm dünyada anılıyor

Toplum
5 Kasım 2008 Çarşamba

Hitler'in sağ kolu Goebbels’in Yahudilere yönelik olası saldırılara müdahale edilmeyeceğini basın yoluyla duyurması üzerine Nazi sivil ajanları tarafından kışkırtılan halk 1938 yılının 9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gecesi Yahudilerin can ve mallarına yönelik saldırıları başlattı. Saldırıdan sonra sokakları kaplayan cam kırıklarının ışıltılarından dolayı Yahudi soykırımının başlangıcı sayılan o gece tarihe Kristallnacht olarak geçti. Gecenin sonunda 91 Yahudi öldürülmüş, yüzlercesi ağır yaralanmış, Yahudilere ait 7.500 dolayında işyeri yağmalanmış, 177 sinagog yakılıp yıkılmış, pek çok mezarlık tahrip edilmişti.

Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Moshe Kantor, Kristallnacht’ın 70. yılı vesilesi ile Brüksel’de tüm Avrupa ülkelerinin siyasi temsilcilerinin katılımı ile bir etkinlik düzenlerken, ülkemizde Kristallnacht Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda anılacak.