Los Paşaros Sefaradis Frankfurt Kitap Fuarı’ndaydı

15-19 Ekim günleri arasında Frankfurt’ta düzenlenen Kitap Fuarı’nda Türkiye bu yıl onur konuğu idi. Bu vesile ile yayıncıların standları dışında Türkiye’yi tanıtıcı bir çok faaliyet yapıldı: değişik mekanlarda konuşmalar, sergiler, Türk el sanatlarını tanıtıcı faaliyetler ve tabii ki konserler...

31 Ekim 2008 Cuma

İstanbul Ticaret Odası, harika bir stand ve birçok etkinliğe imzasını atarak bu fuara damgasını vuran kurumlardan biri oldu. Bu faaliyetlerden biri de 17 Ekim  akşamı Marriott Hotel balo salonunda yer alan “Birlikte Yaşamak – Mistik Seslerden Sihirli Sözlere” adlı konser oldu. 2000 kişiye dağıtılan davetiyelerde “Şef Taşkın Savaş yönetiminde üç ilahi dinin birlikte yaşama coşkusunun paylaşılacağı konsere katılımınız” ibaresi vardı.

Aynı  akşam, saat 19:30’da bir kokteyl ile başlayan faaliyet saat 20:30’daki konser ile devam etti. Taşkın Savaş yönetimindeki Taşkın Savaş Müzik Topluluğu, Nişan Nişanyan yönetimindeki Ermeni korosu ve Los Paşaros Sefaradis iki bölümden oluşan bir konser verdiler. Dinletinin ilk bölümü dini şarkılar/ilahilerden oluşurken ikinci bölümde halk şarkıları seslendirildi. Bütün koroların birlikte söyledikleri canlı parçalarla etkinlik sona erdi. Seyircilerin ayakta alkışladıkları korolar bir kere daha potpuri şarkılarını seslendirdikten sonra yine alkışlarla plaket ve katılım beratlarını İstanbul Ticaret Odası Başkanı’ndan aldılar.

Los Paşaros Sefaradis bu konserde “Mizmor leDavid, Lael Baruh ve En Keloenu” adlı ilahilerden sonra,  ikinci bölümde “En Estambol Aviya, Mostrame Grasioza, Pasharo d’Ermozura ve Si Veriyash a la Rana” adlı şarkıları seslendirdiler. Genellikle canlı olan şarkılara seyirciler büyük bir coşkuyla katılıp nakarat bölümlerini de hep birlikte söylemeye çalıştılar. Diğer koroların da Sefarad şarkıların nakarat bölümlerini ezberlemiş olması ve bu bölümlere büyük bir zevkle katılmaları performansı daha da etkili hale getirdi.

Bu konserle müziğin insanlar ve toplumlar arasında bir köprü oluşturduğu ve insanlığa barışı getirebilecek en önemli etken olabileceği bir kez daha irdelenmiş oldu. Darısı daha nice “Birlikte Yaşamak” konserlerinin başına.