Büyükada Kültür Merkezi’nde ilk etkinlik

5 Temmuz Cumartesi akşamı faaliyete geçen Büyükada Kültür Merkezi kalabalık bir izleyici kitlesi önünde ilk etkinliğini gerçekleştirdi

Yakup BAROKAS Toplum
9 Temmuz 2008 Çarşamba

Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu’nun yanında yer alan Midraş yardımseverlerin katkılarıyla yenilenerek Kültür Merkezi haline dönüştürülmesinden sonra ilk etkinlik Ron Sharon Korosu’nun gerçekleştirdiği konser oldu. Tel-Aviv’in yakınında yer alan Ramat Haşaron kentinde yaşayan 30 gönüllü müzikseverden oluşan ve şef Barak Oded yönetimindeki koro bir buçuk saat süresince seslendirdikleri etnik müziğin unutulmaz eserleriyle dinleyicilere hoş anlar yaşattı. Koroda yer alan Türkiye kökenli elemanlardan biri Judeo-Espanyol dilinde yaptığı bir konuşmada pilot, mühendis, avukat, doktor, öğretim üyesi gibi çok farklı mesleklerden gelen koro arkadaşlarını birleştiren en önemli özelliğin şarkı söylemeyi sevmeleri olduğunu belirtti.

Organizasyonunu İzzet Bana’nın üstlendiği dinletinin sunuculuğunu Sinagog Yönetim Kurulu Üyesi Rafi Habib gerçekleştirdi. Rav Moşe Benveniste  yaptığı konuşmada Kral Shlomo Ameleh’in odasında bir kinor (müzik aleti) bulunduğunu ve gününe  müzik (mizmorlar) ile başladığını, Yahudi dininde şarkının çok önemli bir yer aldığını, hem mutlu, hem üzücü anlarımızda Tanrı’ya şükranlarımızı şarkılar ile dile getirdiğimizi ve Şoa’da dahi pek çok orkestranın oluşturulduğunu dile getirdi.

Sinagog Vakfı Başkanı Lazar Yakar da koroya teşekkürlerini bildirdi ve bir plaket sundu. Etkinlikte Musevi Cemaati Başkan Yardımcıları Rober Abudara, Moris Levi, Rav Moşe Benveniste, Hahambaşılık müşavirleri ve kalabalık bir izleyici kitlesi hazır bulundu. Büyük çaba ve katkılar sonucu Kültür Evi olarak düzenlenen Midraş’ın pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacağını, özellikle gençleri bir araya getirecek faaliyetlerin düzenlenmesine katkıda bulunmayı amaçladığını yetkililerden öğrendik.

Konser sonrasında gördükleri ilgiden son derece memnun olan koro üyeleri teker teker ev sahipliği yaparak konukları uğurladılar. Koro, Türkiye’de Çeşme’de de bir dinleti sunacak. Yetkililer etkinliğin gerçekleşmesinde kendilerine destek veren İhtiyarlara Yardım Derneği ve YSK’ya teşekkür ettiler.