SANATTA KISA KISA...

2 Temmuz 2008 Çarşamba

Woody Allen’den “Yan Etkiler”

Çağımızın ünlü sinema ustası, oyuncu, yazar Woody Allen’in kitabı “Yan Etkiler” Sıla Okur’un çevirisiyle Siren Yayınları’ndan çıktı. Seksten siyasete, felsefeden gündelik hayata, yaşamın absürd noktalarını irdeleyen yazar, çarpıcı ve sıradışı gözlemlerini tebessümle okuyacağınız denemeler ve öykülerde buluşturuyor. Eser ayrıca, O Henry ödüllü “Kugelmass Olayı” isimli hikayeyi  ve sıra dışı Woody Allen metinlerini de bir araya topluyor.

Adaevi’nde Nino Varon ve Eti Bahar sergileri

Bir Adalar Vakfı işletmesi olan Adaevi, 28 Haziran’da Büyükada’da açıldı. 30 Haziran Pazartesi akşamı şarkıcı Erol Esken adalıları Yunan müziğiyle coşturdu. Nino Varon’un resim sergisiyle başlayan üç aylık yaz programı, 5 Temmuz’da açılacak Eti Bahar heykel sergisiyle devam edecek.

Adaevi’nde yaz sezonu boyunca  12 resim/heykel sergisi, 11 fotoğraf sergisi, 13 konser, 3 tiyatro, 12 söyleşi, 5 film gösterimi ve 3 performans yer alacak. Resimden ebruya, minyatürden heykele çeşitli sergiler düzenlenirken Yunan, Sefarad, Latin, Popüler, Klasik-Neoklasik Batı ve Türk müziği türleri ve türküler ile Adalar’ın çokkültürlü yapısına son derece uygun düşen konserler, Ada akşamlarına renk katacak. Etkinlikler, Eylül sonuna kadar devam edecek. Adaevi Yaz 2008 Kültür Etkinlikleri’nin üç konser hariç tamamı ücretsiz izlenebiliyor.

Tel: 0533 514 88 03

Terry Katalan sergisi Barselona’da

1998’den beri Barselona’da yaşayan İstanbul doğumlu Terry Katalan, “Joy of Colours in Ben” adlı son sergisini 1-15 Temmuz tarihleri arasında Silviasennacheribbo Galerisi’nde sanat severlerle buluşturuyor. Uzun yıllardan beri  sanatla uğraşan Katalan, resimlerinde daha çok kolaj tekniğini kullanmakta. Açılış, Albert Noriega’nın gitar tınıları eşliğinde gerçekleşecek.

Farklı kültürler Şişli Kültür-Sanat Festivali’nde buluştu

Şişli Belediyesi'nin düzenlediği “Kültür-Sanat Festivali” renkli görüntülere sahne oldu. Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen “9.Uluslararası Şişli Kültür-Sanat Festivali”ne katılan halk dansçıları İstiklal Caddesi' ni renklendirdi. Festivale Güney Kore, İsrail, Güney Afrika, Yunanistan, Bulgaristan, Endonezya, Beyaz Rus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan' dan ekipler katıldı. Etkinliğe Güney Afrika' dan katılan grubun gösterisi oldukça ilgi gördü. Ülkeler yerel danslarıyla kültürlerini tanıtma fırsatı buldu.

 

Ladino ezgilerin ünlü sesi Yasmin Levy Esma Sultan Yalısı’nda

Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı, İstanbul uluslararası Caz Festivali kapsamında,14 Temmuz Pazartesi akşamı ünlü İsrailli şarkıcı Yasmin Levy’yi ağırlıyor.

"Naci en Alamo", "La Alegria" gibi kalbe işleyen şarkılarla dünyanın ilgisini toplayan Küdus doğumlu Yasmin Levy, genç yaşına rağmen Judeo-Espanyol (Ladino) şarkılarının önde gelen icracıları arasında yer alıyor. Sefarad müziğini, Endülüs flamenkosu, Ortadoğu ve Anadolu müzik geleneğiyle harmanlayan Levy, İzmir’de doğan ve Sefarad kültürü araştırmalarının yanı sıra şarkı derleyiciliği yapan babası sayesinde bu müzik kültürüyle küçük yaşında tanışmış. Geçtiğimiz her üç yılda da BBC Dünya Müziği Ödülleri’ne aday gösterilen Levy, 2000’de çıkan ilk albümü "Romance & Yasmin" ve ikinci albümü "La Juderia"dan sonra flamenko tarafı ağır basan albümü "Mano Suave"yi çıkardı. Mümin Sesler'in kanun ve uduyla eşlik ettiği 'Mano Suave'de gitar, perküsyon, darbuka, arp, kontrbas, klarnet, ney, zurna gibi farklı kültürlerden ve disiplinlerden enstrümanları bir arada duymak mümkün. Yasmin Levy'nin 'Mano Suave' albümü Türkiye'de AK Müzik etiketiyle yayımlanıyor.