Yahudi dünyasından...

Dünya
2 Temmuz 2008 Çarşamba

Fransa’da 21 yıl sonra yeni hahambaşı

Fransa’da geçen hafta sonu yapılan seçimlerde, 56 yaşındaki Haham Gilles Bernheim Fransız Yahudilerinin yeni hahambaşı seçildi. Paris’in en büyük sinagogunun hahamı olan Bernheim, yapılan seçimde oyların büyük bir çoğunluğunu alarak eski hahambaşı Joseph Sitruk’un koltuğuna oturdu.

Özellikle ülkenin Hıristiyan cemaati ile iyi bir diyalog içinde olan ve birçok konudaki fikirlerini ülke kamuoyu ile paylaşmaktan çekinmeyen Haham Bernheim, geleneklere bağlı kesimden çeşitli eleştirilere maruz kalsa da Katolik Kilisesi ile diyalogunu devam ettireceği mesajını verdi.

Sitruk, 21 yıldır Fransa Hahambaşısı idi ve ultra-ortodoks olarak nitelendiriliyordu.

‘Mossad casusu’  İranlıya idam cezası

İsrail hesabına casusluk yapmakla suçlanan Ali Aştari isimli bir telekom cihazları satıcısı İran’da idam cezasına çarptırıldı. Aştari, sattığı dizüstü bilgisayar, uydu telefonu gibi cihazlarla, İran nükleer programında çalışan yetkililer arasındaki iletişimi İsrail gizli servisine iletmekle suçlanıyor. Devrim Mahkemesi’nde ifade veren Aştari, Mossad’ın kendisine 50 bin dolar ödediğini ve bazı internet kabloları ile uydu telefonlarını “özel müşterilere” satmasını istediğini belirtti. Aştari ifadesinde, “Bana bazı cihazlar vererek bunları İran’daki özel müşterilerime satmamı istediler. Bu şekilde bu cihazları ‘hack’leyebileceklerdi. Niyetleri tam olarak neydi bilemiyorum çünkü cihazları satamadan yakalandım” dedi. Mahkeme, oy birliği ile Aştari’nin idamına karar verdi. Ancak nihai karar bir sonraki duruşmada verilecek.

İsrailli grup Hamas’ın sitesini hack’ledi

İsrail’de sağcı bir grup, geçtiğimiz hafta çeşitli terör örgütleri ve militanlara ait internet sitelerini ‘hack’ledi. Hamas, Hamas’ın askeri kolu Izzeddin Kassam ve bazı solcu İsrail örgütlerinin de siteleri, kendilerine ‘Extramist Zealot’lar adı verdikleri grubun hack’lemesine maruz kaldı.

Izzeddin Kassam’ın sitesinde İbranice olarak “teknik bir arıza yaşanmaktadır” ibaresi yer aldı. İsrailli Arap Partisi Balad’ın sitesi ile solcu grup Hagada Hasmolanit’in sitelerinde ise İsrail bayrağı ile grubun logosu yer aldı. İsrail’in milli marşı Hatikva’nın sözlerinin yer verildiği sayfalarda, intihar bombacısı olarak giydirilen Filistinli bebeklerin görüntüleri “doğuştan terörist” ibaresiyle yer aldı.