Kudüs’te eşcinsellerin yürüyüşüne 3000 kişi katıldı

Perşembe günü Kudüs’te yer alan ‘Eşcinsel Gururu’ geçidine 3000 kişi katıldı. Geçtiğimiz yıllarda Ortodoks Yahudilerin tepkisini toplayan yürüyüş, bu sene olaysız geçti

Dünya
2 Temmuz 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz yıllarda Kudüs’te yapılan ‘Eşcinsel Gururu’ yürüyüşü aşırı Ortodoks Yahudilerin tepkisi ve saldırısına maruz kalmıştı. Perşembe günü yapılan yürüyüşte ise sadece küçük çaplı protestolar gerçekleşti. Polis bir protestocuyu tutukladığını açıkladı. 

Kudüs’teki eşcinsel (gay ve lezbiyen) cemaatinin temsilcisi Sa’ar Netanel, cemaatin Belediye başkanı Uri Lupolianski’nin göreve gelmesinden beri kötü yıllar geçirmeye başladığını söyledi. Yedi yıldır yer alan Eşcinsel Geçidi’nin sadece bu sene barışçıl geçtiğini söyledi. Çarşamba günü aşırı Ortodoks olan Mea Şearim bölgesinde yürüyüşü protesto etmek için çöp yakıldı. Kudüs’ün orta bölgelerinde yer alan yürüyüş bu sene olaysız ve huzurlu geçmesi için yüksek nüfuslu yerleşim bölgelerinden uzak tutuldu.  Polis ve geçit organizatörleri bu sene geçidin huzurlu geçmesi için aşırı Ortodoks Yahudi temsilci temsilcilerle yürüyüş öncesinde görüşmelerde bulundu. 

Bu sene geçitte 2000 polis memuru görev aldı.  Geçen sene bu rakam 12.000’e ulaşmıştı.  Netanel’e yollanan isimsiz bir zarf içinde beyaz toz çıkmasının ardından, Çarşamba günü polis bir araştırma başlattı.  Yüksek Adalet Mahkemesi ise, sağcı eylemciler Itamar Ben-Gvir ile Baruch Marzel’in eşcinsel geçidin iptali için verdiği dilekçeyi reddetti. Dilekçeyi Lupolianski de halkın hassasiyetine zarar vereceğini iddia ederek desteklemişti. Geçen sene 1500’e yakın sağcı eylemcilerin protestolarına rağmen, 3500 kişi geçitte yürümüş, eylemcilerden birkaçı tutuklanmıştı.