Uluslararası Dörtlü’den Barış Konferansı önerisi

Ortadoğu’da barışı sağlamak amacıyla işbirliği yapan Uluslararası Dörtlü, Kasım ayında Moskova’da bölgesel bir konferans düzenlenmesine karar verdiler

Dünya
2 Temmuz 2008 Çarşamba

Rusya, Amerika Birleşik Devleti, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden oluşan Dörtlü, bu kararı geçtiğimiz hafta, Filistin Yönetimi’ne para toplayabilmek için bir araya geldikleri Berlin’de aldılar.

Kudüs’lü kaynaklar, Kasım ayında yapılması planlanan konferansın İsrail-Filistin Barış Anlaşması’nın imzalanması ya da daha olası bir ihtimalle, üzerinde anlaşmaya varılan bir protokolün imzalanması için düzenlenen bir organizasyon olduğunu dile getirdi.

Filistinli müzakereci Saeb Erekat’da, ABD Dışişleri Bakaını Condoleezza Rice’ın, süreci hızlandırmak amacıyla iki kesimin temsilcilerini Temmuz ayında Washington’a davet ettiğini açıkladı. Erekat, bu davetin de Berlin’de, Rice, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Ahmet Kurey arasındaki bir toplantıda yapıldığını sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamalar ise ‘mevcut politik duruma’ rağmen Filistinlilerle müzakerelerin mutlaka devam edeceği yönünde.

Kasım ayındaki konferansın, bölgedeki diğer ülkelerin temsilcilerinin de katılımıyla, dışişleri bakanları seviyesinde olması bekleniyor.