İsrail esir askerlerinin peşinde

İsrail’in Hamas ve Hizbullah ile görüşmelerine devam ettiği tutuklu değişimi büyük ihtimalde gelecek hafta sonunda gerçekleşecek

Dünya
2 Temmuz 2008 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas’la görüşmeleri hızlandırıp, esir İsrail askeri Gilad Şalit’in durumunun bir an önce netleşmesini istiyor. İsrail Başbakanlık Ofisi’nin açıklamasına göre Olmert süreci hızlandırma konusunda ipleri eline aldı.

Görüşmelerde yer alan tüm yetkililer ile görüşen Olmert, Hamas ile görüşmelerin hızlanabilmesi için gerekli zemini oluşturmaya çalışıyor. Ancak görüşmelerin önünün açılması için Hamas’ın, Şalit’e karşılık serbest bırakılmasını istediği tutukluların listesini açıklaması gerekiyor.

Bu arada gerek Hamas tarafından esir tutulan Şalit, gerekse Hizbullah tarafından esir tutulan iki İsrail askeri ile ilgili görüşmelerin başındaki İsrailli yetkili Ofer Dekel’in bu hafta içinde Almanya’ya gitmesi bekleniyor. Bu ziyaret sırasında Hizbullah ile nihai bir anlaşmanın ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

Hizbullah-İsrail arasındaki tutuklu değişimi konusunda ara buluculuğu yapan Alman kafilesinin başında Gerhard Konrad yer alıyor. Almanya iki tarafı bu ülkede bir araya getirmeden önce ayrı ayrı olarak anlaşmayı imzalatacak ve taraflar Almanya’ya daha sonra davet edilecek.

Henüz bu anlaşmalar imzalanmamış olsa da tarafların anlaşmanın çerçevesi konusunda uzlaştıkları belirtiliyor. Ancak uzmanlar tutuklu değişimi yapılana kadar aksilik çıkabileceğini ve diken üstünde olmak gerektiğini belirtiyor.

Tutuklu değişimi büyük ihtimalle İsrail-Lübnan arasındaki Roş Hanikra Geçişi’nde yapılacak. Eğer herhangi bir erteleme yaşanmazsa geğişim gelecek hafta sonunda gerçekleştirilecek. Anlaşmaya göre esir düşen iki İsrail askeri Ehud Goldwasser ve Eldad Regev İsrail’e iade edilecek. Ancak İsrail tarafı iki askerin de ölü olduğunu düşünüyor.

Yapılacak anlaşmanın içeriğine göre İsrail’in serbest bırakacağı Filistinli tutukluların kimlerden oluşacağı İsrail tarafından belirlenecek. Yetkililerin bildirdiğine göre anlaşma kapsamında 50 kadar Filistinli tutuklu serbest bırakılacak. Ancak kabinenin kararını değiştirebileceği yönünde bir beklenti var. Çünkü başta Livni ve Roni Bar-on olmak üzere bazı İsrailli bakanların bu sayıya itiraz ettikleri biliniyor. Yine Mossad Başkanı Meir Dagan ve Şin Bet Başkanı Yuval Diskin de anlaşmaya karşı çıkıyor.

Livni konu ile ilgili yaptığı açıklamada Alman arabuluculardan Hizbullah’a serbest bırakılacak Fİlistinli sayısı konusunda beklentiyi yükseltmemeleri konusunda bilgi vermelerini istedi. Livni 50 tutuklunun çok yüksek bir oran olduğunu düşünüyor.

İsrailli bazı kaynaklar ise serbest bırakılacak Filistinli sayısının yüksek olmasının Filistin lideri Mahmud Abbas’a yönelik yapılacak bir jest olduğunu ve kendisinin elini güçlendireceğini belirtiyor.