İsrail esir askerlerinin peşinde

İsrail’in Hamas ve Hizbullah ile görüşmelerine devam ettiği tutuklu değişiminin, büyük olasılıkla gelecek hafta sonunda gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak Hizbullah’ın esir aldığı Ehud Goldwasser ve Eldad Regev’in naaşlarını iade edeceği tahminleri İsrail’de kuvvet kazanıyor

Dünya
2 Temmuz 2008 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas’la görüşmeleri hızlandırıp, esir İsrail askeri Gilad ?alit’in durumunun bir an önce netleşmesini istiyor. Ancak görüşmelerin önünün açılması için Hamas’ın, ?alit’e karşılık serbest bırakılmasını istediği tutukluların listesini açıklaması gerekiyor.

Gerek Hamas tarafından esir tutulan Gilad ?alit, gerekse Hizbullah tarafından esir alınan iki İsrail askeri ile ilgili görüşmelerin başını çeken İsrailli yetkili Ofer Dekel’in bu hafta içinde Almanya’ya gitmesi bekleniyor.

İsrail’in serbest bırakacağı Filistinli tutukluların kimlerden oluşacağı yapılacak anlaşmanın içeriğine göre İsrail tarafından belirlenecek. Yetkililerin bildirdiğine göre, anlaşma kapsamında 50 kadar Filistinli tutuklu serbest bırakılacak. İsrailli bazı kaynaklar, serbest bırakılacak Filistinli sayısının yüksek tutulmasının Mahmud Abbas’a yönelik bir jest olduğu ve Filistin liderinin elini güçlendirmeyi amaçladığı yorumunu yapmaktalar.