İsrail-Hizbullah anlaşmasında Filistinli mahkumların engeli

İkinci Lübnan Savaşı sırasında Hizbullah militanları tarafından kaçırılan Ehud Goldwasser ve Eldad Regev’in ülkelerine dönmelerine yönelik Hizbullah ile İsrail arasında yapılan anlaşma ileri bir tarihe alındı

Dünya
25 Haziran 2008 Çarşamba

Pazar günü bir araya gelen İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile savunma yetkilileri İsrail’in Alman arabulucu Gerhard Konrad’la yapılan; fakat çözümü ertelenen birkaç anlaşmayı değerlendirdi.

Kudüs’teki politik kaynaklara göre Olmert, mahkum değişimine onay vermedi. Olmert’in Hizbullah ile yapılan anlaşmaya karşı tutumu birkaç gün öncesine kadar olumluyken, 1979’da İsrail-Mısır Barış Anlaşmasını protesto amacıyla Nahariye’de 28 yaşındaki Danny Haran ile 4 yaşındaki Einat Haran’ı öldüren terörist Samir Kuntar’ın serbest bırakılmasına yönelik görüşmeler anlaşmanın askıya alınmasına neden oldu.

Mossad Başkanı Meir Dagan ile Şin Bet Başkanı Yuval Diskin yürürlükteki anlaşmanın, Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından kaçırılan Gilad Şalit olayına benzediğini ifade etti.

İki ay önce Alman arabulucu aracılığıyla Olmert Hizbullah’a iki askerle ilgili ‘son teklif’i sundu. Öneriye göre İsrail Kuntar’ı ve kaçırılan dört Hizbullah militanını serbest bırakmayı kabul etti. Fakat anlaşma Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını içermiyor. Hizbullah ise bu maddenin anlaşmaya dahil edilmesini zorunlu tutuyor.

Bunun yanı sıra güvenlik güçleri ve kaçırılan iki İsrail askerinin aileleri Olmert’in Filistinli mahkumlarla ilgili tutumunu anlayamadıklarını ifade etti. İsrail Başhahamının Ehud Goldwasser ve Eldad Regev’in hayatta olmadıklarını ilan etmeye hazırlanıyor.