Hamas ile kırılgan ateşkes

Mısır’ın aylar süren arabuluculuğu ile Hamas ve İsrail Hükümeti arasında dolaylı yoldan varılan ateşkes anlaşması 19 Haziran Perşembe sabahı yürürlüğe girdi

Dünya
25 Haziran 2008 Çarşamba

Varılan anlaşmayla ilgili iyimser olmadığı mesajını veren Başbakan Ehud Olmert, "Hayallere kapılmıyoruz. Sessizlik çağrısı yapıldı. Bu sükûnet hassas ve kısa ömürlü olabilir. Olmert’in haklılığı kısa sürede ortaya çıktı.

2007 yılında Hamas militanlarının Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesinden beri varılan ilk ateşkes anlaşması daha birinci haftasını doldurmadan atılan üç roket ile ihlal edildi.

İsrail ateşkes çerçevesinde iki yıldır Gazze’de esir bulunan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasını talep ediyor.

Olmert, bu hafta başında ateşkesin gerektirdiklerini görüşmek üzere Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya geldi.

İki lider, Kızıldeniz kıyısında Şarm el-Şeyh’de bir araya gelirken, Mübarek Şalit’in serbest kalması için ülkesinin gereken her şeyi yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. Mübarek, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Geçidi’nin kapalı kalacağının garantisini verdi.