“Nükleer İran kabul edilemez”

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eşi Carla Bruni’nin tarihi İsrail ziyareti, Ortadoğu gündemini renklendirdi. Sarkozy, François Mitterand’ın 1982’deki ziyaretinden beri İsrail’e gelen ilk Fransa Cumhurbaşkanı oldu

Dünya
25 Haziran 2008 Çarşamba

İsrail Meclisi Knesset’te konuşan Sarkozy, İran’ın nükleer tehdidi karşısında her zaman İsrail’in yanında olduklarının altını çizdi. Sarkozy, “İsrail’i yok etmek isteyen herkes karşısında Fransa’yı bulacaktır” dedi.

Filistinlilerle barış konusunda fikirlerini dile getiren Fransız Cumhurbaşkanı, Filistinlilerin devlet kurma hakkını ve Kudüs’ün iki devlete başkent olması gerektiğini savundu.

Konuşmasında Fransızların Yahudilerle olan iletişiminin Fransız kültürünü zenginleştirdiğini dile getiren Sarkozy, Knesset Başkanı Dalia Itzik tarafından devlet töreni ile karşılandı. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in onurlarına verdiği yemeğe katılan Sarkozy ve eşi Bruni, muhalefet lideri Netanyahu ile de bir araya geldi.

İsrail - Fransa dostluğunu pekiştiren bu ziyarette Nicolas Sarkozy  kadar eşi Carla Bruni de ön planda oldu. İsrail basını konuyla ilgili haberlerde Bruni’nin resmine daha büyük yer verirken, eski mankenin giydiği elbiselerden ayakkabılarına kadar her şeyi mercek altına alındı.