İran Avrupa’dan çekiliyor

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, olası bir ambargo endişesi ile ülkesinin Avrupa bankalarında bulunan varlıklarını başka bölgelere kaydırdı

Dünya
18 Haziran 2008 Çarşamba

İran, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın talimatıyla ülkesinin Avrupa’da bulunan 75 milyar dolar civarındaki varlıkları başka bölgelere kaydırıldı. Tahran’ın, nükleer yatırımları nedeniyle Avrupa ülkelerinin ambargo kararı alması ve İran’ın bu ülkelerde bulunan servetine el koyması endişesi ile bu kararı aldığı belirtiliyor.

Ülkenin ekonomik ilişkilerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mohsen Talaie’nin yaptığı açıklamaya göre İran’ın Avrupa’nın çeşitli bankalarında bulunan 75 milyar dolarlık servetinin bir bölümü altına çevrildi. Diğer bir bölümü de Asya bankalarına yatırıldı.

Tarafsız yayınlarıyla bilinen Shahrvand-e Emrouz dergisinin haberine göre, transferin ne zaman gerçekleştirildiği tam olarak bilinmemekle birlikte, emrin Ahmedinejad tarafından verildiği ve İran’ın ülke dışında bulunan 75 milyar dolarlık varlıklarının transferini ilgilendirdiği belirtiliyor. Konu ile ilgili haberler İran gazetelerinde de yer almakla beraber miktarı konusunda bir ayrıntıya yer verilmedi.