İsrail-Suriye doğrudan görüşmelere hazır

Türkiye’de yer alan ve iki gün süren Türk arabuluculularla dolaylı yoldan yapılan İsrail - Suriye barış görüşmeleri, İsrailli ve Türk yetkililere göre olumlu geçti. İki ülke liderinin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin arabuluculuğunda Paris’te bir araya gelmeleri gündemde

Dünya
18 Haziran 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz pazar günü İsrail ve Suriye arasında barış için yapılan görüşmeler Ankara’da yer aldı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in baş danışmanları Yoram Turbowicz ve Shalom Turgeman İsrail’i temsil ettiler.  Görüşmelerde gelecek ay  temasların sürdürülmesi yönünde ilk adımlar atıldı.  Bir Türk yetkilisine göre; şimdilik Olmert ile Suriye Devlet Başkanı Başar Esad arasında belirlenmiş bir görüşme tarihi yok.  Barış anlaşması için bir karara varılıp varılmadığına ilişkin bir soruya, Türk yetkililer İsrail’in Golan tepelerinden çekilmesi halinde İsrail ve Suriye arasındaki ilişkilerin normale döneceğini belirttiler. 

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Paris’te 13 Temmuz’da düzenlenecek “Akdeniz İçin Birlik” zirvesinde ikili bir görüşme yapmasının hedeflendiği kaydediliyor.