1972 Olimpiyatları’nın sunucusu hayatını kaybetti

Dünya
11 Haziran 2008 Çarşamba

1972 Olimpiyatları’nda İsrailli atletlerin saldırıya uğramasını haberini canlı olarak yayınlayarak uluslar arası üne kavuşan Amerikalı spor spikeri Jim McKay, 86 yaşında hayatını kaybetti. ABC kanalı için on iki olimpiyat oyununu ve 37 yıl boyunca ‘Sporun Büyük Dünyası’ programını sunan McKay, 1972 Oyunları sırasında on bir İsrailli atletin hayatını kaybettiği ‘Kara Eylül’ ile ismini duyurmuştu. McKay, yüzmeye hazırlandığı bir anda Olimpiyat Köyü’nden gelen silah seslerini duymuş, mayosunun üzerine bir şeyler giyerek ABC’nin yayın yaptığı stüdyoya koşmuş ve tam on altı saat yayında kalarak yaşananları seyircilere aktarmıştı. Jim McKay, bu haberi için iki tane de Emmy Ödülü kazanmıştı.

YA’dan başarılı Arap öğrencilere burs

Yahudi Ajansı, gelecek eğitim dönemi için 21 İsrailli Arap öğrenciye, on bin şekellik eğitim bursu verme kararı aldı. Ajansın burs verdiği öğrenciler geçtiğimiz hafta bir törenle açıklandı. Yahudi Ajansı, kurs programının amacını, özellikle savaştan ciddi olarak etkilenen, travma ve şok yaşayan, düzgün psikolojik tedavi göremeyen öğrencilerin eğitimlerine katkı olarak açıkladı.   Burs almaya hak kazanan öğrenciler arasında, 2.Lübnan Savaşı’nda aktif olarak yer almış İsrail Ordusu askerleri, Kuzey İsrail’de yaşayan ve Hayfa Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi alan İsrailli Arap öğrenciler olduğu belirtildi

 Hamas’ın müdahale ettiği dans festivali gerçekleşti

Sareyyet Ramallah (Ramallah’ın ilk dans grubu) tarafından organize edilen ve Ramallah’ta üçüncüsü yapılan Modern Dans Festivali, yerel ve uluslar arası dans gruplarından oluştu. Festivalin amacı Filistin Yönetimi’ndeki kültürel manzarayı genişleterek, Filistinlileri yeni ve modern tanımlara dans sayesinde tanıştırmak. Festivalde   Batı Şeria, dışında İtalya, Sırbistan ve Finlandiya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden katılımcı yer aldı. Hamas’ın bu aktiviteye karşı çıkmasının başlıca sebebi kadınlar ve erkeklerin bir araya gelecek olmasıydı. İslamcı hareket de bu etkinliğin “uygunsuz” olduğunu savunup, Filistinlilerin İsrail ile mücadele ettiği bu zamanda festivalin iptal edilmesi gerektiğini savundu.   Tüm bu haberlerin basında yer almasına rağmen festivalin gerçekleşmesinin ardından Modern Dans Festivali’nin organizatörü Khaled Elian, kendisine yapılan tüm eleştirilerine bilincinde sahneye çıkarak “Festival devam edecek!” dedi. Elian’ın sözleri kalabalık tarafından alkışlandı.