Hamas-El Fetih görüşmelerinde ilerleme yok

Hamas ve El-Fetih temsilcilerinin Senegal’de gerçekleşen uzlaşma görüşmelerinde büyük bir ilerleme katedilemedi

Dünya
11 Haziran 2008 Çarşamba

Hamas ve El-Fetih temsilcileri, Senegal’in başkenti Dakar'da Senegal Cumhurbaşkanı Abdoulave Wade ile ayrı ayrı buluşarak sorunu çözmeye çalıştı. Hamas temsilcisi Osama Hamdan, kapsamlı görüşmelere rağmen ilerleme kaydedilemediğini belirtti.

Senegal Hükümeti yine de iki tarafın temsilcilerinin Dakar’daki görüşmelerin yedi turu boyunca  “doğrudan ve kardeşçe” yaklaştıklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Wade, İslam devletlerinin Mart ayı zirvesinde grupların arabuluculuğunu üstleneceğine söz vermişti.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın da önümüzdeki günlerde Cidde’ye giderek El-Fetih Hamas çatışmasını sonlandırmak ve barış sürecine dair gelişmeleri konuşmak üzere Suudi Kralı Abdullah ile görüşmesi planlanıyordu.

Abbas ayrıca haftasonu Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile telefonda görüşerek Hamas’I ikna etmek için yardım istedi. Abbas’a yakın kaynaklardan, Mübarek’in iki grubun müzakerelerine ev sahipliği yapmayı önerdiği öğrenildi. Hamas ise Mısır’dan davet aldıkları anda Kahire’ye temsilci göndermeye hazır olduklarını belirterek görüşme çağrısını sıcak karşıladı.

Hamas sözcüsü İsmail Rıdvan Fatah ile herhangi bir yer ve zamanda buluşmaya hazır olduklarını belirtirken, Filistin Yönetimi’ne Batı Şeria’daki cezaevlerinde tutuklu bulunan yüzlerce Hamas destekçisini serbest bırakması için çağrıda bulundu. Abbas tarafında ise Filistin Yönetimi kontrolündeki medyanın Hamas’a yönelik saldırıları durdurmasına çağrı yapıldı.

Geçtiğimiz hafta Abbas, “Filistin halkı ve vatanının bütünlüğü”ne dair duyulan kaygılar sebebiyle Hamas ile şartsız görüşmelerin başlatılacağını bildirmişti. Gazze Şeridi’nin kontrolünü bırakmadığı sürece Hamas ile görüşmeyeceğini belirtmiş olan Abbas’ın bu kararı çok kişiyi şaşırtmıştı.