Olmert’e çirkin saldırı

Türkiye arabuluculuğunda sürdürülen Suriye - İsrail barış görüşmelerinin ikinci turu arifesinde, Suriye devlet televizyonu İsrail Başbakanı Olmert’in Hitler’e benzetilmiş görüntülerini yayınladı

Dünya
11 Haziran 2008 Çarşamba

Suriye ile İsrail arasında Türkiye’de sürdürülen barış görüşmelerinin ikinci turunun resmen başlamasına günler kala, Suriye televizyonu İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Nazi Partisi lideri Adolf Hitlere benzetilmiş görüntülerini yayınladı. İsrail basınında geniş yankı bulan görüntülere rağmen barış görüşmelerinde kesinti olmayacağı açıklandı.

İki ülke arasında Türkiye’nin arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerin ikinci turu perşembe günü Ankara’da başlayacak. İsrail siyasi kaynaklarının Haaretz Gazetesine verdiği bilgiye göre iki ülke arasında 1991 Madrid Konferansı temelinde ilişkilerin normalleştirilmesi, diplomatik tanıma ve ekonomik alanda ilişkilerin başlatılması konusunda görüş alışverişinde bulunuluyor.

Başbakan Olmert, Suriye’nin kalıcı bir barış istemesi durumunda İran Devleti, Hizbullah ve Hamas gibi terör örgütleriyle arasına mesafe koyması gerektiğini söyleyerek, “Suriye stratejik olarak nereye gittiğine karar vermeli” dedi.

İsrail Devlet Başkanı ve Oslo Barış Antlaşması’nın mimarlarından Şimon Peres “Suriye’nin barış konusunda ciddiyetini kanıtlaması için 1978’de Enver Sedat’ın yaptığı gibi Kudüs’e gelmesini ve İsrail kamuoyunun kalbini kazanması gerektiğini” vurguladı.