Patlayıcı taşıyan Filistinli yakalandı

Pazar günü Nablus yakınlarındaki Havara sınırında patlayıcı yüklü bir çanta taşıyan teröristin yakalanması üzerine İsrail Savunma Bakanlığı’nın yol engellerini kaldırması Batı Şeria’daki Filistinlilerin günlük yaşamlarını sıkıntıya soktu

Dünya
11 Haziran 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz Pazar günü Nablus’un yakınında bulunan Havara sınırında 18 yaşındaki Filistinli bir terörist askeri polisler tarafından altı bomba, cephane, mermi ve bir çanta dolusu barutla yakalandı.

Askeri polis yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, sınırda X-ray tarayıcısından geçen çantaların içindeki bombalar fark edildiğinde güvenlik yetkilileri Filistinli teröristin eşyalarına el koydu. Yetkililer konuyla ilgili olarak, “ Bu sınırda bomba bulmak doğal. Her gün bıçak ve her türlü silahla karşılaşıyoruz.” açıklamasını yaptı.

İsrail Ordusu, Filistinlinin İsrail’de bir saldırı düzenlemeye hazırlandığını, yakalanarak sorgulanmak üzere İsrail Güvenlik Ajansı’na (Şin Bet) gönderildiğini belirtti.

Üç hafta önce yine benzer bir durum yaşanmıştı. Bir Filistinli göğsünde taşıdığı patlayıcı yüklü kemerle yakalanmıştı.

İsrail Güvenlik Güçleri’nin yaptığı açıklamaya göre İsrail kuzey Hebron’a on adet yol engelini kaldırdı. Politik nedenlerden dolayı alınan taşıma kararı, Batı Şeria’daki Filistinlilerle ilgili planların bir adımı olarak nitelendiriliyor.

Ordu, Filistinliler günlük yaşamlarını sürdürürken, İsrail vatandaşlarının da güvenliğini sağlamaya çabaladıklarını belirtti.

Mart sonunda İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Filistin Yönetimi Başbakanı Salam Fayad ile Kudüs’te görüşerek, Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerin hayatlarını kolaylaştırmak için ne gibi adımlar atılması gerektiğini görüşmüştü.

Barak, Batı Şeria’daki 50 adet engel ile  bir denetim noktasının kaldırılmasına karar vermişti. Nisan ayında ise Abbas’ı desteklemek amacıyla Nablus’un dışında yer alan merkezdeki yol engelinin de iptal edilmesini önermişti.

Nablus’daki İsrail kapatmalarından biri olan ‘Checkpoint 804’ de, geçtiğimiz sene Batı Şeria halkı için kaldırılmıştı.

Terör kurbanlarını ve ailelerini temsil eden bir kuruluş olan Almagor yetkilileri, birkaç ay önce Filistinli biri tarafından oğlu öldürülen Nahman Zoldan’ın Barak’a yazdığı açık mektuba istinaden,  “Filistin Yönetimi’nin ellerinde oğlunu kaybeden biri olarak, bu kararları yeniden düşünmenizi istiyorum. Bunu özellikle yaklaşan bayramla birlikte yüzlerce İsrailli’nin Eilat’a gitmek üzere yolara çıkacağını düşünerek belirtiyorum.”  açıklamasını yaptı.

Gazze'ye operasyon düzenlendi

Bu gelişmeler ışığında İsrail kabinesi artan terör tehdidi, roket ve füze saldırıları nedeniyle Gazze'ye operasyon ihtimalini görüşüyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Gazze civarındaki yerleşimlere Hamas militanları tarafından yapılan saldırılar sonucunda iki kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.