Gizlenen kadınlar...

Sezon alışverişine çıkmadan dolabınızı hızla zaman aşımına uğrayacak parçalarla doldurmak istemiyorsanız, bu önerilere bir göz atın

Batya KEBUDİ Yaşam
11 Haziran 2008 Çarşamba

Bu yaz kadınlar arasında ayrımcılık yapmayan tasarımcılar, bedenlere yönelik çalışmaktansa, iç seslerini dinleyip sadece görselliğe hizmet ettiler. Buna en çok vücut kusurlarını gizlemek isteyenler sevindi.

Size önemli bir tüyo; vücut kusurlarını rahatlıkla gizleyebileceğiniz bir sezon sizleri bekliyor. 70 ve 80'lerden kalma hippi ruhu, tasarımcıların form arayışları sonucunda ortaya çıkan bol ve volümlü giysiler, yüksek belli pantolonlar, uzun, dökümlü elbiseler, bol kaftanlar, tunikler yaratıcılığı da bir miktar devreye soktuktan sonra "kurtarıcınız" olacak. Tabii, bir de madalyonun öbür yüzü var. O da olabildiğince kadınsı görünmek isteyen, fiziğine güvenen kadınlar için yaratılan tasarımlar. Onlar var oldu ve hep olacak!

İlkbahar-yaz koleksiyonlarına baktığımızda tasarımcıların hayal dünyalarındaki modellerin yine kusursuz vücut ölçülerine sahip olduklarını söyleyebilirim. Daracık pantolonlar, kadınları adeta heykele dönüştüren korse elbiseler, üst bedeni saran kemerler, mini şortlar ve elbiseler, çiçekler, puantiyeler de bunun göstergesi... Modacılar kulağımıza fısıldıyor; iyi bir tasarım onu gösterebilen bir vücudu hak ediyor! Ama ya onların iç dünyaları? Bol formlar, dökümlü kesimler, salaş pantolonlar ve tunik üstler diye haykırdı ve bunlar podyumlara taşındı.

Elbiselerin yazına hoş geldiniz! Önümüzdeki aylarda, tek bir parça hayatımızı kolaylaştıracak. Boya paletlerinin ilham verdiği sanatsal dokunuşlarla şekillenen elbiseler, uzun, diz boyu, gündüzleri dar, geceleri etekleri kabarık olarak günün her saatine uygun tasarlanmış. Hippi tarzı uzun elbiseler hemen hemen tüm koleksiyonlarda var. Gündüzleri iri baskılı ve desenli kotonlar, düz renkte viskon ve jarseler aksesuvarla farklı bir kimlik kazanıyor.

Nerede bulabiliriz: V2K, DKNY, BCBG MaxAzria, Zara, Mudo Collections, Naked, TopShop, Twist, Park Bravo, Max & Co.

Denimin yine ön plana çıktığı sezonda, her kesim ve kumaş var. Özellikle beyaz, bej, açık mavi tonlarının, taşlanmış siyah ve koyu lacivert tonları çok moda. Dar formlarıyla dikkat çeken pantolonlar kadar, göğüs altında biten yüksek belli modeller, hippi tarzında, paçalara doğru oldukça bol kesimli pantolonlar da dikkat çekiyor.

Nerede bulabiliriz: Patrizia Pepe, Calvin Klein, Banana Republic, Network, Diesel, Mavi, Harvey Nichols, Miss Sixty, DKNY Jeans, Stradivarius, G-Star.

Uzun, beyaz danteller, özellikle yaka kısımlarında yer yer katlarla hareketlendirilmiş tunik gömlekler kadar, kollarda hacimli formlarla kendini belli eden ve bedene oturan ince "formal" gömlekler de bu yaz çok moda. Biraz "country" biraz da "hippi" tarzını andıran uzun elbiseler de kendini gösterecek. Sandaletler, tahta topuklu ve platformlu ayakkabılarla tamamlanan bu elbiseleri dilerseniz kemer veya iri bir kolye veya bileziklerle süsleyebilirsiniz.

Nerede bulabiliriz: Mackha, Roman, Zara, Mango, TopShop, Afrodit, GAP, Beymen, V2K, İpekyol.

Sanatsal etkileşim modadaki detaylara da el attı. Desenlerden sonra, heykeltıraşın elinden çıkmış gibi duran topuklarla farklı bir estetik anlayışı gündeme geldi. Bu yaz, Yunan etkisindeki sandaletler dışında platformlar üzerinde yükselmek isteyenler için çok seçenek var. Miu Miu, Balenciaga gibi tasarımcıların modelleri bir yana ülkemizde de Hotiç, İnci, Steve Madden, CHO gibi mağazalarda modellerin farklı yorumlarını bulabilirsiniz. El çantaları, yani "clutch"ların ebatları büyüdü. Gündüzleri de valiz tipi çantalardan hoşlanmayanlar bu tarz bir modelle mutlu olacaklar. Kalın bilezikler, şapkalar, kemerler ve iri kolyelerle süslenen bir sezon bizleri bekliyor.

Bu yazın olmazsa olmazları

Canlı renkler arasından sarı, turuncu, yeşili birbiriyle kombine edebileceğin her şey...

İpek desenli tunik, tiril tiril, uzun bir elbise • Kısa bir ceket, cep ve dikiş detaylarıyla zenginleştirilmiş, farklı kol kesimleriyle dikkat çeken • Trençkot • Kısa şort • Dar pantolon • Gladyatör modeli sandalet • Dolgu topuk ayakkabılar • Metalik aksesuarlar… • Kocaman retro gözlükler • Büyük el çantası  •  Ve şapka...