Çok yönlü bir müzisyen : Carla Frayman

Salom Cocuk
10 Haziran 2008 Salı

Kendinden   ve müziğe olan ilginden söz eder misin?

Onüç yaşındayım. Altı yaşında piyanoya, sekiz yaşında ise viyolonsele yöneldim; hala devam ediyorum. 4.sınıfta izlediğim ‘School of Rock’ adlı filmden etkilenerek bas gitar çalmaya başladım. Can Sabaner adlı arkadaşım bir grup kurdu, haftada bir gün çalışmaya başladık. Birlikte yaklaşık 2 – 3 sene çalıştık, hala da sürdürüyoruz. 6. sınıfta elektro gitara ilgi sardım, hala okul orkestrasında çalıyorum.

Müzik konusunda ailende kimi örnek aldın?

Müzik konusunda ailemden babamı, ablamı, annemi ve amcamı örnek aldım. Ablam viyolonsel çalıyor. Babam hem elektro gitar hem bas gitar çalıyor. Annem  hem akustik gitar hem de klasik gitar çalıyor. Amcam ise çok iyi piyano çalıyor.

Genelde kişiler tek bir müzik aletine bağlı kalırlar sen bir çok aleti kullanıyorsun… Hangileri… ve bunun belirli bir nedeni var mı?

Doğru, ben şu an 3 alet çalıyorum bunlar bass gitar ,elektro gitar ve viyolonsel. Belirli bir nedeni yok; aslında hepsi birbirine benzeyen enstrümanlar bu yüzden işim daha kolaylaşıyor.

Müzik emek ister, çalışmalar çok vaktini alıyor mu? Okulunu aksatmadan nasıl başarabiliyorsun?

Biraz öyle. Gitarları çalmak için ödevlerimi aksattığım oluyor, ama viyolonsel çok zor. Bazen viyolonsel sınavlarına hazırlanmak için okula bile gitmediğim oluyor, ama bunu değer.

Müziğe ayırdığın zaman sosyal yaşantını etkiliyor mu?

Bazen viyolonsel sınavlarına doğru etkiliyor. Ama, her şeyi bir yere sığdırıyorum genelde.

Müziğini arkadaşlarınla paylaşabiliyor musun? Bu nasıl bir duygu?

Evet paylaşabiliyorum. Bir rock grubumuz var ve bazen bir yerlerde çalabiliyoruz. Örneğin, 29 Aralık’ta arkadaşımız Can’ın Bar- Mitzvası’nda çaldık, güzel bir duyguydu. Bir çok kişiden kutlama aldık.

İleride yapmak istediğin meslek müzikle bağdaşıyor mu?

Aslında ilerde yapmak istediğim mesleği daha belirlemedim ama mutlaka müziği mesleğim olmasa da hobi olarak yapacağım

Paylaşmak istediğin bir anın var mı?

Unutamadığım bir anım , altıncı sınıfta yaşadığım  konser denemem, çok başarısız geçmişti. Enka Okulları’nın okul orkestrasıyla Açı Okulları’na konser vermeye gittik. Konser başladığında tüm enstrümanlar bozulmuş ve akortları gitmişti. Çok kötü sesler çıkmaya başlayınca öğretmen bizi durdurdu, böylece hiç  çalmadan geri döndük.

İlk sahne deneyimini anlatır mısın?

İlk konser deneyimim de altıncı sınıftaydı. Yine  bas gitar çalıyordum. Çalacağımız parça Seven Nation Army adlı besteydi. Çok heyecanlıydık ama sonunda iyi geçti.

İşte o konser sonrası ciddi bir şekilde bu işi yapmaya karar verdim.