SANATTA KISA KISA...

4 Haziran 2008 Çarşamba

Tanrı Şehri Kudüs

 Tarih boyunca semavi dinlere beşiklik eden Kudüs, fotoğraflarla konu oldu. İstanbul'da açılan "Tanrı Şehri Kudüs" sergisi, insanların hangi dinden olursa olsun bir arada yaşayabileceği mesajını veriyor. Fotoğraf sanatçısı ve eski milletvekili Süleyman Gündüz'ün 56 fotoğrafından oluşan sergi, TBMM başkanı Köksal Toptan'ın da katılımıyla açıldı. Beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan sergi, Kudüs, Beytüllahim ve El-Halil'de günlük yaşamı, kutsal mekanları ve gizli öyküleri anlatıyor. Dolmabahçe Sergi Salonun'daki sergi, 1-17 Haziran tarihleri arasında açık kalacak. Tanrı Şehri Kudüs sergisi, İstanbul'dan sonra, Saraybosna'da da açılacak.  Tel: (0212) 236 90 00/1341

Simya Galeri, 1.Galata Tasarım Festivali’nde

Beyoğlu Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen ve aralarında Simya Galeri, the house cafe products, alternatif sanat ve tasarım kitapları, leda silver design gibi kuruluşların bulunduğu 70’den fazla sanatçı 4-8 Haziran tarihleri arasında 1.Galata Tasarım Festivali’nde buluşuyor. Etkinlik Galata Kulesi Meydanı’nda tarihi doku ile uyum içinde hazırlanmış standlarda gerçekleşecek.

“Dadı” Hadi Çaman Tiyatrosu’nda sahneleniyor

Yazarımız Yakup Almelek’in kaleme aldığı Dadı (Şarap Doktoru) adlı oyunu, Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları tarafından 8 Haziran Pazar günü saat 12.00’de sahnelenecek. Savaş Mutlu’nun yönettiği, dekor ve kostümü Johan Sim’in üstlendiği eserde,  İnci Şen, Ahmet Taşdemir, Hülya Şen, Tolga Gülcüler, Erdem Topuz,  Eda Özel ve Desen Uygur rol alıyorlar. Tel: 0212 246 17 77

Struma Bir Dramın İçyüzü

Prof.Dr. Çetin Yetkin’in yazdığı ve Gürer Yayınları’ndan çıkan kitap, yakın tarihimizdeki bir dramı anlatıyor. Yazar, Struma olayıyla ilgili gerçeklerin peşine düştü. İlk incelemeyi 1993'de yaptı. Ardından Tel Aviv Üniversitesi'ne bir konferans için davet edilen Prof. Yetkin, üniversitenin kitaplığında çalıştı. Türkiye'den İsrail'e giden Yahudiler ona İbranice metinleri tercüme etti; akademisyenlerle temas etti. Columbia Pictures, Türkiye'deki temsilcisi aracılığıyla, Struma olayını film yapmak istediğini belirtti. Prof. Yetkin, konu üzerinde yeniden çalışmaya başladı. Fransızca, Almanca, İngilizce, Rusça, İbranice belgeleri inceledi. Sonunda filmin çekilmesinden vazgeçildi. Zira Struma dramının içyüzü, olayın sanılandan çok daha farklı geliştiğini gösterecekti. Kitaba da adını veren Struma gemisi II. Dünya Savaşı yıllarında, 12 Aralık 1941'de Romanya'nın Köstence limanından Filistin’e gitmek üzere yola çıktı. Gemide yüzü çocuk, yedi yüz altmış dokuz Yahudi yolcu vardı. Gemi İstanbul Boğazı'nda bir patlama sonucu battı. Bir kişi dışında kurtulan olmadı.

Saklı Mecmua

Aslen ekonomi profösörü olan Cem Behar’ın yeni çalışması Saklı Mecmua adıyla Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Geleneksel Türk Müziği’nin en önemli yazılı belgelerinden,biri olan Ali Ufki’nin Paris'te Bibliothèque Nationale de France'ın Şark Yazmaları bölümünde, [Turc 292] katalog numarasıyla kayıtlı olan  elyazmasını Türkçe’ye kazandıran Behar’ın bu çalışması söz konusu müziğin icrasına, usulune ve içeriğine ait bilgiler edinmek için iyi bir kaynak.