Festivaller geçidi: “Tiyatro”dan sonra “Müzik”...

Üç hafta sürmüş 16.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’ni geride bıraktıktan sonra, ver elini şimdi neredeyse dört haftalık 36. Müzik Festivali!

-
4 Haziran 2008 Çarşamba

Her sene kulaklarını çınlatırım, sevgili Zeynep Oral’ın, festivallerin “ana”sı başlıyor derken... 1973 yılında alçak gönüllü hedeflerle yola çıkılan, önce sadece çok sesli batı sanat müziğine yer verilen  İstanbul’un bu ilk uluslararası kültür-sanat şenliği, art arda Film, Tiyatro, Caz Festivalleri ile görsel sanatlara ayrılmış Bienal ile gelişip büyüdü ve bugün 36. yılında müzikseverlerin karşısına dopdolu bir programla çıkmaya hazırlanıyor! 6 ile 30 Haziran tarihleri arasında beş yüzü aşkın yerli ve yabancı sanatçının sahne alacağı toplam yirmi iki etkinlik yer alıyor. İzleyicilerini kentin farklı köşelerinde ağırlayacak olan İstanbul Müzik Festivali’ne Aya İrini Müzesi’nin yanı sıra Topkapı Sarayı, Süreyya Operası, Arkeoloji Müzesi, Maslak TİM ve Bulgar Kilisesi ev sahipliği yapacak.

Yıldızlar yağmuru..!

Festival, 6 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi’ndeki Wiener Kammerphilharmonie konseriyle açılacak. Konserin solisti, 14 yaşında viyolonsel eğitimine başlayan ve ilk ödülünü 17 yaşında kazanan son yıllarda kazandığı uluslararası başarılarla adından sıkça söz ettiren, genç çellist Benyamin Sönmez. Birçoğu uluslararası yarışmalarda ödüller almış genç ve dinamik müzisyenleri bir araya getiren Wiener Kammerphilharmonie ise kurucusu Claudius Traunfellner önderliğinde Viyana Okulu’nun en başarılı yorumcularından kabul ediliyor. Konser programı Tchaikovsky’nin “Rokoko Çeşitlemeleri” ve Prokofiev’in “Klasik” başlıklı 1. Senfoni’sinden oluşuyor.

Neredeyse dört hafta sürecek bu şenlik boyunca usta yorumculardan ödüllü genç solistlere, heyecan verici müzik buluşmalarından seçkin topluluklara müzikseverleri yine çok yoğun bir konser maratonu bekliyor – işte bazı örnekler: Usta kemancı Gidon Kremer ve Baltık ülkelerinin genç yeteneklerini bir araya getiren Grammy ödüllü topluluğu Kremerata Baltica’nın konseri ilgi çekecek. Sanatseverlerin heyecanla bekleyecekleri bir başka konser de dünyaca tanınmış flüt virtüözü Emmanuel Pahud ve dönem müziğinin yetkin ismi klavsen sanatçısı Trevor Pinnock’un sunacağı Bach şöleni olacak. Ünlü piyanist Hélène Grimaud ise, genç kuşağın yıldız kemancılarından Renaud Capuçon ve Hagen Dörtlüsü’nün viyonsolisti Clemens Hagen’le birlikte Festival Buluşmaları II başlıklı konserde İstanbul Müzik Festivali’nde ilk kez sahne alacak.

Festival’in ilginç etkinliklerinden biri de soprano ve müzikolog Çimen Seymen’in 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müzik ve danslarını buluşturan yeni projesi “Müsennâ” olacak. Koreografisini Christine Grimaldi’nin üstlendiği bu projede yer alan Fransız barok müzik topluluğu La Turchesca, Hakan Cevher yönetimindeki Cevher-i Musiki ve Ege Üniversitesi Türk Halk Dansları topluluğunun gösterileri izleyicileri Topkapı Sarayı’nın bahçesinde 350 yıl öncesine götürecek.

İstanbul Müzik Festivali programında bu yıl yine dünya opera sahnelerinin yıldızlarının vereceği unutulmayacak şan konserleri de yer alıyor: Avusturyalı mezzosoprano Angelika Kirchschlager, Camerata Bern eşliğinde Schubert liedlerini seslendirirken, kontralto Sara Mingardo, şef Rinaldo Alessandrini yönetiminde Concerto Italiano ile birlikte müzikseverlere Vivaldi ziyafeti sunacak. Haendel’in eserlerinden oluşan “Il Duello Amoroso” projesiyle festivale katılacak olan ünlü kontrtenor Andreas Scholl, sahneyi soprano Helene Guilmette ile paylaşıyor. İki ünlü şancıya Ottavio Dantone yönetimindeki Accademia Bizantina eşlik edecek.

Festival’in 30 Haziran’daki görkemli finalinde, opera sahnelerinin yeni yıldızı mezzosoprano Elina Garanãa var. Sanatçıya Karel Mark Chichon yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği konserde Ravel ve Luna aryaları ile Bizet’nin Carmen operasından bir seçki sunulacak.

Çocuklara, gençlere, yetişkinlere – ve biraz da kendime...

İstanbul Müzik Festivali bu yıl çocuklara klasik müziği tanıtmak, daha eğlenceli kılmak ve geleceğin klasik müzik severlerini yetiştirmek amacıyla bir yeniliğe imza atıyor. Türkiye’nin ilk ulusal çocuk senfoni orkestrası olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın 28 Haziran günü TİM’de vereceği şef Rengim Gökmen yönetimindeki konser, sanatseverleri bu kez çocuklarıyla birlikte klasik müziğin keyfine varmaya davet ediyor. Başkarakterlerini bir senfoni orkestrasındaki müzik enstrümanlarının canlandırdığı, konser boyunca dev ekrana yansıtılacak “Symfollies” çizgi filmine eşlik edecek olan orkestra Tchaikovsky, Grieg, Verdi, Offenbach, Verdi, Schubert, Mendelssohn, Beethoven ve Dvorák gibi bestecilerin eserlerinden bölümler seslendirecek.

Gençlere yönelik programlar ise, okullarda yer alıyor bu yıl... Festivale barok repertuar ve doğaçlamalara yer vereceği bir resital ve Wiener Kammerphilharmonie eşliğinde bir konserle katılan Venezüelalı piyano virtüözü Gabriela Montero, 6 Haziran günü İstanbul TED Koleji’ni ziyaret ederek öğrenciler için bir mini konser gerçekleştirecek. Enstrüman eğitimine yer verilen okulda, öğrenciler ayrıca önceden hazırladıkları kısa melodileri Montero için seslendirerek sanatçının bu melodilerden yola çıkarak doğaçlama aracılığıyla yeni bir eser yaratmasına tanık olacaklar. Festival’e “İki Amerika’nın Ritmi” başlıklı programıyla katılan Poetica Musica topluluğu, 10 ve 11 Haziran tarihlerinde Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, Özel Şişli Terakki Lisesi, Vefa Lisesi ve Robert Koleji’ni ziyaret ederek konser programını kısa açıklamalarıyla birlikte öğrencilerle paylaşacak. Festival’de Mozart’ın Klarnet Beşlisi ile Beethoven’in topluluğa da adını veren hamisi Kont Razumovsky’ye adadığı Op. 59 Yaylı Çalgılar Dörtlüleri serisinden ilkini sunacak olan Razumovsky Ensemble 12 Haziran günü saat 15.00’te İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde müzikal örnekleriyle “Mozart’tan Günümüze Yüzyıllar Boyu Oda Müziği” başlıklı, herkese açık ve ücretsiz olacak bir sunum gerçekleştiriyor.

Peki, ya yetişkin müzikseverler?! Efendim, yıllardır özlemini duyduğumuz bir uygulama ile bazı konserlerden önce festival sanatçıları ve müzik yazarlarıyla bir araya geliyor! “Konsere Doğru” söyleşileri, konunun uzmanlarından konser programı ve besteciler üzerine kısa bilgilendirmeler, döneme ait çarpıcı gözlemler ve gecenin solistiyle sanat yaşamı üzerine keyifli sohbetler içermek üzere, klasik müzik dergisi Andante yazarları Serhan Bali, Feyzi Erçin, Aydın Büke ve Cem Erözü’nün sunumlarıyla gerçekleşip, artık önümüzdeki yıllarda da eksik olmaması gereken “hayırlı bir başlangıç” sayılıyor...

Programın tüm ayrıntıları için: www.iksv.org/muzik