1899 Hoffenheim, mucizenin adı

İlk duyulduğunda bu isim, herkesin yüzünde bir tebessüm oluşturdu. Futboldan anlayan insanların ilk yorumu Hoffenheim’in üçüncü sınıf bir Alman futbol takımı olduğu yönündedir ki belki de haklıdır. Ama şu bir gerçek ki, önümüzdeki sene Hoffenheim Bundesliga 1’de top koşturacak. Hikayesiyle de Almanya futbol tarihine geçecek...

Spor
4 Haziran 2008 Çarşamba

Selim ÇİPRUT


Son yıllarda ünlü işadamlarının futbola yatırım yapıp futbolculuk oynamasına defalarca şahit olduk. Hoffenheim takımının da başında ünlü bir işadamı var. SAPP firmasının sahibi olan Dietmar Hopp, Oppenheim’da büyümüş ve bu küçük kasaba takımının formasına aşık olmuştur.

Hoffenheim, Almanya’da  çok küçük bir kasabadır… Hatta köydür. Köyün nüfusu 3.000 kişiden ibarettir. Hopp’un Abramovich ve diğer yatırımcı işadamlarından en büyük farkı, çocukluğunda formasını giydiği bu amatör takımı sıfırdan alıp, bu günlere getirmesidir. Bundan dolayı da 2008 yılında Almanya’da yılın spor adamı ödülünü kucaklamıştır.

 Kuruluşunun 100.yılında Dietmar Hopp’un köye hediye ettiği 6.500 kişilik stadın adı da bu renklere gönül veren iş adamının adıyla anılmaktadır. Üstelik 3.000 nüfuslu köyün 35 bin kişilik stad inşaatı da tüm hızıyla devam etmektedir.

Bu enteresan takımın hikayesi tam 18 yıl önce başlıyor. 90/91 sezonunda Almanya 8. Amatör Lig’de mücadeleye başlayan Hoffenheim mücadelelerinin sonunda Almanya 2. ligine kadar yükselmeyi başarır. 2006 yılında takımın başına Schalke’nin teknik patronu Ragnick getirilir. Bayern Munih’te tutunamayan ve dışlanan Carlos Eduardo’yu alan Ragnick yönetimindeki Hoffenheim, 2007/2008 sezonunda Alman ikinci liginde fırtına gibi esmeye başlar. Kalecileri Salzburg’dan aldıkları ve sözleşmesini 2011 yılına kadar uzattıkları Ramazan Özcan, takım kaptanları ise, bir sezon Denizlispor’da da oynamış olan tanıdık bir isim Selim Teber’dir.

Takımda Frankfurt’tan alınan ve yaşlı kurt diye adlandırılan Coppado dışında ki bütün oyuncular 24 yaşın altındadırlar. Dietmar Hopp ve ekibinin gelecek 5 yılın takımını oluşturma konusunda yaptıkları çalışmalar, bir sürü futbolseveri bu küçük takımın sempatizanı haline getirmiştir.

Aslına bakılırsa Hopp, taraftarlar tarafından pek sevilmeyen ve genelde para babası olarak görülen bir başkandır. Taraftarı haksızlık etmektedir. Çünkü Hopp, diğer iş adamı – yönetici prototipine uymamaktadır. Sadece bu takıma duyduğu sevgiden dolayı, takımı sıfırdan alıp bu noktaya getiren amatör ruhlu bir yatırımcıdır. Başarılı takımları satın alıp yönetmek mi daha kolaydır, yoksa aşk uğruna tuttuğu takıma dört elle sarılıp zirveye çıkarmak mı ?

Hoffenheim mucizenin yaşayan örneğidir. Daum’un çalıştırdığı ve tanıdığımız isimler olan Ümit Özat ve Mondragon gibi futbolcuların yer aldığı, her maç 40.000 kişiye oynayan Köln ile ligi aynı puanda bitirmiş ve averajla bu dev takımın önüne geçmiştir. Önümüzdeki sezon Bundesliga 1 de neler yapacağını şimdiden hepimiz çok merak ediyoruz. Ama tek bir gerçek var ki deha Hopp’un takımı bu sene lige ayrı bir renk getirecektir.

Hopp 18 senedir takımı için canını dişine takmış çalışıyor. Kült takımlar tarafından küçümsenseler de, Hopp gibi akıllı bir adamın yönetiminde Hoffenheim’in neler yapacağını merakla izleyeceğiz. 40 milyar Euro’luk serveti olan bu adamın yapacağı transferleri şimdiden sporseverler merak etmeye başladı. Hoffenheim, yolun açık olsun.